Biohibridni robot od brašna i ovsa može poslužiti kao biorazgradivi vektor za sadnju

D. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi uređaj - hibribot - može da prenosi prirodna semena različitih biljaka, služeći kao biorazgradivi vektor za sadnju. Istraživači su već izveli pozitivne testove sa semenjem paradajza, cikorije i vrbovice, omiljene kod pčela.

Istraživači iz Italijanskog instituta za tehnologiju u saradnji sa Frajburškim univerzitetom razvili su biohibridnog robota, sastavljenog od kapsule bazirane na brašnu, napravljene pomoću tehnika 3D mikrofabrikacije, i dva prirodna dodatka od ovsa sposobna da se pomeraju reagujući na vlažnost vazduha.

Ovaj izum laboratorije za robotiku inspirisanu živim organizmima, naročito biljkama, treba da služi rešavanju problema povezanih sa klimatskim promenama, kao što je potreba za pošumljavanjem velikih oblasti i zaštitom biodiverziteta.

Veštački sistem hibribot spaja prirodnu komponentu – dodatke od ovsa – sa veštačkom, u cilju transporta semenja, uz očuvanje kapaciteta kretanja i interakcije sa životnom sredinom prirodnog primerka.

Ovseni dodaci reaguju pokretima na prisustvo vlage. Rotiraju se, ukrštaju i akumuliraju elastičnu energiju, koja pokreće kapsulu. Njihovi pokreti se nastavljaju, bez ikakve kontrole, dok se biljka ne ušunja u pukotinu u zemljištu, gde seme isklija. Kretanje hibribota, dakle, nije podržano baterijama ili drugim dodatnim izvorima energije.

Veštačka kapsula je teška 60mg, otprilike tri puta kao prirodna. Veštačko telo je napravljeno od brašna, obloženo etil-celulozom da bi struktura bila vodootporna i stabilna. Kapsula može biti napunjena semenjem biljaka i fertilizatorskim supstancama.

Zbog biorazgradivih materijala biljnog porekla, hibribot ima neznatan uticaj na životnu sredinu; uređaj je takođe neškodljiv u slučaju da ga neka životinja proguta.

Efikasnost deponovanja je testirana putem raznih vrsta semena, kao što su paradajz, cikorija i vrbovica (naročito korisna u pčelarstvu) na različitim tipovima tla, kao što su zemlja za saksije, glina i pesak.

(Telegraf Nauka/Phys.org)