Ne, ovo nikad ne radite! Upozorenja nakon videa sa bizarnim savetom o pranju tostera u vodi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogo magazina i portala objavilo je da se ni pod razno ne savetuje da se tosteri potapaju u vodu, što je postao trend na društvenim mrežama

Ovo nikako ne radite... Printskrin: TikTok/Facebook

Zdrav razum sprečava ljude da električne uređaje poput tostera, fena, grejalice… ubacuju u vodu jer se zna da je to ekstremno opasno. Međutim, uprkos tome na internetu se često pojavljuju video-snimci u kojima se predlaže baš to – da se toster opere u lavabou, jakim mlazom vode. Poslednji takav na Fejsbuk je postavila stranica Wonder and Raw, nakon čega su se oglasili čak i proizvođači tostera i magazini koji se bave uređenjem doma.

- Volela bih da je moja mama znala ovo ranije. Majka dokazuje ćerki da greši i da je najbolji trik za čišćenje tostera naučila na Jutjubu, i da zaista radi – piše u postu Wonder and Raw.

Ovaj savet prati trominutni video u kome žena radi baš ono što se oduvek zna da ne treba raditi – pere električni uređaj u lavabou, sa mnogo vode. Navodno na kraju pušta uređaj da se osuše i uključuje ga. Navodno bez ikakvih posledica.

Iako u komentarima mnogi traže da se ovaj video skloni jer demonstrira opasno ponašanje, on je podeljen skoro četiri hiljade puta. Sličan video, samo sa drugim akterima postoji i na TikToku, gde ga je lajkovalo čak 2,5 miliona ljudi.

Kompanija koja proizvodi električne uređaje KitchenAid upozorila je korisnike na svom sajtu da „spoljni deo tostera može da se opere vlažnom krpom, ali da treba izbegavati potapanje tostera u vodu i čišćenje unutrašnjosti vodom jer to može da ošteti uređaj“.

Onlajn magazin Interesting Engineering objasnio je i kako do tih oštećenja na elektronici dolazi.

- Tosteri nisu dizajnirani da budu potopljeni pod vodom tokom čišćenja. To bi moglo da dovede do strujnog udara, do oštećenja uređaja i do požara – rekla je za njih Tia Vajt, stručnjak za male električne uređaje, za magzin Ideal Home.

(Telegraf Nauka/USAToday)