Mediteranska ishrana dovodi do 75% redukcije simptoma kod pacijenata sa psorijazom

D. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Više od 60 miliona ljudi širom sveta je pogođeno psorijazom, hroničnim zapaljenjskim poremećajem kože koji izaziva crvene, ljuspave površine i postojan svrab.

Nova studija otkriva da mediteranska ishrana – bogata namirnicama na biljnoj bazi, ekstradevičanskim maslinovim uljem i umerenom količinom ribljeg i živinskog mesa – može da ublaži simptome psorijaze.

U randomizovanom kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 38 odraslih osoba sa blagom do umerenom psorijazom, skoro polovina učesnika koji su se pridržavali mediteranske ishrane tokom 16 nedelja doživela je barem 75% redukcije svojih simptoma, dok takav efekat nije osmotren u kontrolnoj grupi.

Ranije studije su često povezivale ublažavanje psorijaze samo sa znatnim gubitkom težine. Istraživači sad sugerišu da je na delu drugačiji mehanizam. Izgleda da korisni faktori mediteranske ishrane proističu iz njenih inherentnih antizapaljenjskih i kardiometaboličkih svojstava. Ova svojstva mogu direktno delovati na biološke procese koji podstiču simpotome psorijaze, umesto oslanjanja samo na restrikciju kalorija.

Psorijazu pokreće preterano aktivan imunski sistem. U normalnom imunskom sistemu, bela krvna zrnca nas štite tako što napadaju opasne uljeze kao što su bakterije i virusi. Kod osobe sa psorijazom, T-ćelije smatraju kožne ćelije sopstvenog tela stranim objektima i napadaju ih. To navodi telo da proizvodi nove kožne ćelije previše brzo i nagomilavanje ovih dodatnih ćelija na površini vodi ka vidljivim oblastima psorijaze.

Mediteranska ishrana pomaže u kontrolisanju psorijaze na nekoliko načina. Bogata mešavina voća, povrća, orašastih plodova, celih zrna, maslinovog ulja i ribe sadrži visoke nivoe antioksidantnih vitamina, uključujući beta-karoten, vitamin C i vitamin E, zajedno sa biljnim jedinjenjima poput polifenola, i pomaže da se smanji oksidativni stres i smiri zapaljenje.

Dosad je veza između mediteranske ishrane i psorijaze istraživana samo putem opservacionih studija. Te studije su ukazivale da je slaba privrženost mediteranskoj ishrani povezana sa većim intenzitetom psorijaze, ali nisu ustanovile direktan odnos.

Randomizovano kliničko ispitivanje bilo je potrebno radi testiranja istinskog uticaja mediteranske ishrane na pacijente sa psorijazom i upravo to je cilj MEDIPSO studije, koja je izvedena između februara 2024. i marta 2025. u dermatološkoj klinici u Madridu.

Ispitivanje je obuhvatilo 38 odraslih osoba sa blagom do umerenom psorijazom, a učesnici su ravnomerno randomizovani u dve grupe. Grupa podvgrnuta intervenciji završila je program mediteranske ishrane u trajanju od 16 nedelja, pod vođstvom dijetetičara, dok je kontrolna grupa dobijala samo standardne savete o niskomasnoj ishrani, bez podrške dijetetičara.

Rezultati su pokazali da je 47,4% učesnika koji su se pridržavali mediteranske ishrane ostvarilo redukciju od 75% u intenzitetu psorijaze, naspram 0% u kontrolnoj grupi, i poboljšanja su postignuta bez znatnog smanjenja težine.

Učesnici koji su se striktnije pridržavali obrasca mediteranske ishrane doživeli su čak poboljšanja u stanju kože i bolji kvalitet života, poboljšano spavanje i smanjenu anksioznost.

Studija demonstrira da, pored konvencionalnih terapija, dobro izbalansirana ishrana može biti značajan dodatak tretmanu psorijaze, obezbeđujući koristi i za kontrolu simptoma i za sveukupno zdravlje.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)