Jedite bolje, dišite lakše – veza između ishrane i raka pluća

D. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Što se tiče kancera organa kao što je jetra, dugoročni uticaj ishrane je dobro proučen, toliko da imamo smernice za crveno meso, vino i druge delikatese.

Nova studija sa Univerziteta Floride ispituje drugu vrstu organa na čiji rizik od kancera može uticati loša ishrana – pluća.

„Rak pluća se tradicionalno ne posmatra kao bolest povezana sa ishranom, za razliku od raka pankreasa ili jetre“, kažu istraživači, koji su u svom radu koristili metod prostorne metabolomike visokog sadržaja.

Ova platforma predstavlja nov način vizuelizacije bolesti i omogućava raspoznavanje ranije nepoznatih molekularnih obrazaca i interakcija sa izuzetno detaljnim i temeljitim uvidom.

U slučaju adenokarcinoma pluća, koji čini 40% dijagnoza raka pluća širom sveta, studija se oslanja na 20 godina izučavanja ultraretkog stanja zvanog Laforina bolest.

Taj neurološki poremećaj ima razoran tok. Pacijenti su naizgled bez problema deset godina, a onda nastupa epilepsija. Sledi demencija i većina pacijenata umire pre 25 godina starosti. Nova studija posmatra razvoj bolesti, fokusirajući se na akumulaciju glikogena. Otkriveno je da se ovaj skladišni molekul, sastavljen od glukoze, ili prostog šećera, akumulira u visokim nivoima u nizu kancera i drugih bolesti.

Putem laboratorijskih i kompjuterskih modela glikogenskih skladišta u plućima, istraživači su pokazali da u slučaju raka pluća glikogen deluje kao onkogeni metabolit – nalik nekoj ogromnoj lizalici za kancer koji voli slatko.

Što je više glikogena u ćelijama kancera – veći je i štetniji rast tumora. Kad su miševi jeli visokomasnu, visokofruktoznu hranu koja podržava više glikogena u krvi, plućni tumori su rasli. Kad su se nivoi glikogena smanjili, smanjio se i rast tumora.

Ukratko rečeno: tipična „zapadna ishrana“ povećava nivoe glikogena, a glikogen hrani tumore raka pluća obezbeđujući gradivne blokove za rast. Glikogen je izuzetno dobar pokazatelj za rast tumora kod pacijenata sa rakom pluća, kažu istraživači.

„Dugoročno gledano, naš pristup prevenciji kancera trebalo bi da deluje kao kampanja protiv pušenja, stavljajući veći naglasak na svest javnosti i promovisanje zdravije ishrane kao osnovne komponente u prevenciji bolesti“.

Još jedna korist of fokusiranja na glikogen je raznovrsnost dostupnih tretmana. Trenutno, tri tipa lekova tretiraju nivoe glikogena i svi su razvijeni putem izučavanja Laforine bolesti.

Poruku istraživača ste verovatno već čuli: zdrava ishrana, aktivan stil života i izbegavanje alkohola su bitni za dugoročno zdravlje. Razvijanje boljih navika u pogledu ishrane može biti moćno sredstvo za prevenciju raka pluća.

(Telegraf Nauka/EurekAlert)