Lovac na blago u planinama otkrio 3.000 antičkih novčića: Stručnjaci ne znaju kako su tu završili

T. B.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Blizu 3.000 rimskih novčića iz vremena krize otkriveno je daleko od granice rimskog carstva

Ilustracija: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Otkriće gotovo 3.000 rimskih novčića u nemačkoj regiji Vestervald, severno od nekadašnjih granica Rimskog carstva, izazvalo je veliku pažnju stručnjaka. Ovaj redak nalaz ne samo da je zapanjio svojim obimom, već i time što je otkriven na teritoriji gde se nije očekivalo da će biti nađeni tragovi rimske prisutnosti, posebno u obliku tako značajnog blaga, piše Live science.

Licencirani lovac na blago koristeći detektor metala naišao je na zakopano blago u planinama Vestervalda, području poznatom po bujnim šumama i planinskim terenima. Na samo 18 kilometara severno od Gornjeg germanskog limesa, koji je označavao nekadašnju granicu Rimskog carstva sa germanskim plemenima, otkriveno je gotovo 3.000 rimskih novčića iz 3. veka n.e. Ovaj limes bio je utvrđena odbrambena linija izgrađena od drvenih palisada, rovova i utvrda, koje su činile granicu Rimskog carstva prema germanskim narodima.

Nalaz je odmah prijavljen arheološkim vlastima u Koblencu, nakon čega je usledila detaljna arheološka iskopavanja. Otkriveno je tačno 2.940 novčića, kao i više od 200 fragmenata tankog srebra ukrašenog geometrijskim šarama. Svi ovi predmeti bili su zakopani u keramičkoj posudi koja je vremenom napukla i bila skrivena među kamenjem. Keramička posuda ima karakteristike rimskih posuda iz 3. veka, što dodatno potvrđuje vremenski okvir kada je blago zakopano.

- Većina ovih novčića su Antoniniani, zvanični srebrni novac Rimskog carstva tokom 3. veka - objasnio je Timo Lang, rukovodilac kancelarije Državne arheologije u Koblencu, koja je vodila iskopavanja.

Antoniniani su bili zamišljeni kao srebrni novac, ali su u stvari bili bronzani novčići sa vrlo tankim slojem srebra, što je Rimljanima omogućilo da nadomeste nedostatak plemenitih metala tokom ekonomske krize 3. veka. Ova praksa bila je odgovor na rastuće finansijske potrebe carstva, ali je ujedno dovela do opadanja poverenja u rimsku valutu.

Zbog lošeg stanja u kojem su novčići pronađeni, arheolozi su do sada uspeli da identifikuju samo 100 komada. Većina njih prikazuje portrete rimskih ili galskih careva, među kojima su Gordijan III, rimski car koji je vladao od 238. do 244. godine n.e., i Viktorinus, galski car iz perioda političke nestabilnosti (269–271. godine n.e.). Sa druge strane novčića nalaze se slike rimskih božanstava, poput Herkula i Marsa, što je bio uobičajeni ikonografski motiv tog vremena. Ovi novčići datiraju iz perioda između 241. i 271. godine n.e., što ukazuje na to da je blago zakopano u ranim sedamdesetim godinama 3. veka.

Taj period je bio turbulentno vreme za Rimsko carstvo, koje se suočavalo sa spoljnim napadima germanskih plemena i unutrašnjom političkom nestabilnošću. Galsko carstvo, na čijem su čelu bili uzurpatori poput Postuma, Lelianusa i Viktorina, odvojilo se od Rimskog carstva oko 260. godine n.e., i obuhvatalo je teritorije današnje Francuske, Belgije, delova Nemačke, Španije i Italije.

Zanimljivost ovog nalaza leži u činjenici da su neki od novčića kovani u Rimu, dok je većina poticala iz Kelna, tada značajnog centra Galskog carstva. Otkriće da su novčići iz Galskog carstva pronađeni na teritoriji koja nikada nije bila pod njegovom kontrolom, predstavlja zagonetku za arheologe.

Jedno od ključnih pitanja je zašto je blago zakopano na mestu koje je u 3. veku bilo izvan granica Rimskog i Galskog carstva, u oblasti gde nisu poznata germanska naselja. Istorijski izvori ne beleže prisustvo značajnih germanskih plemena u toj oblasti, što čini otkriće još misterioznijim.

Jedna teorija sugeriše da je blago moglo biti deo mita koji su rimski ili galski carevi isplaćivali germanskim plemenskim vođama kako bi obezbedili mir ili ih podstakli na napad na suparničke snage. U 3. veku n.e., Rimljani su često koristili mito kao sredstvo diplomatije sa germanskim narodima, naročito u periodima kada su vojni resursi bili iscrpljeni. Ova praksa bila je ključna za očuvanje granica, ali do sada nije bilo dokaza o velikim isplatama takvih razmera.

Druga mogućnost je da su novčići bili deo bogatstva germanskog trgovca ili vojnog vođe koji je učestvovao u trgovačkim ili diplomatskim misijama sa Rimom i Galijom. Ipak, odsustvo bilo kakvih tragova naselja ili značajnih ljudskih aktivnosti u blizini nalazišta dodatno komplikuje ovu teoriju.

- Obično, nalazišta rimskih novčića izvan granica carstva sadrže nekoliko desetina ili stotina komada, ali ovde govorimo o skoro 3.000 novčića, što je retka pojava - istakao je Lang.

Do sada je poznato samo jedno drugo nalazište izvan Rimskog carstva sa većim brojem novčića iz ovog perioda, u Poljskoj.

Dalji planovi arheološkog tima uključuju analizu srebrnih fragmenata uz pomoć CT skenera, što će omogućiti digitalnu rekonstrukciju njihovog originalnog oblika. Tim takođe planira saradnju sa numizmatičkim stručnjacima kako bi se identifikovalo svih 2.940 novčića. Identifikacija punog nalaza mogla bi pružiti dodatne informacije o poreklu novčića i ulogama koje su igrali u trgovinskim, vojnim ili političkim kontekstima.

(Telegraf Nauka / Live science)