Drevna statua iskopana na groblju: Spektakularno otkriće zmaja od žada starog 5.000 godina

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Karakteristike mitskog bića značajno se razlikuju od savremenih prikaza zmajeva

Foto: Lian Zhen / Xinhua News / Profimedia

Zmaj od žada star oko 5.000 godina otkriven je u kamenoj grobnici u planinama kineske provincije Unutrašnja Mongolija. Drevna statua je pronađena prilikom iskopavanja drevnog groblja, preneo je britanski San.

Zmaj od žada, veličine dlana, jedna je od sto otkrivenih relikvija od žada, a ta drevna statua je najveća dosad pronađena.

Karakteristike drevnog zmaja značajno se razlikuju od savremenih prikaza zmajeva, a Čajna dejli ga opisuje kao buckastog zmaja.

Foto: Lian Zhen / Xinhua News / Profimedia

Prilikom iskopavanja u jedinstvenoj drevnoj grobnici na arheološkom lokalitetu Juanbaošan otkrivene su i ruševine, ljudski ostaci i grnčarija, koji su povezani sa kulturom Hongšan, rekli su kineski zvaničnici.

Ovo otkriće baca novo svetlo na bogatu tradiciju drevne kulture od žada, koja je cvetala između 6.500 i 5.000 godina pre nove ere na severu Kine.

Kultura Hongšan, poznata po predmetima od žada, uključujući zmajeve i druge ritualne predmete, ima važno mesto u ranoj istoriji kineske civilizacije. Među ostalim otkrivenim artefaktima od žada su ceremonijalne alatke i ukrasi.

Foto: Lian Zhen / Xinhua News / Profimedia

(Telegraf Nauka/Tanjug)