Misteriozni konjanik iz Notr Dama je slavni pesnik ruševina: Spektakularno otkriće forenzičara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici veruju da ostaci iz olovnog sarkofaga pripadaju Žoašenu di Beleu

Sarkofag sa ostacima konjanika otkriven tri godine nakon požara u Notr Damu... Foto-kolaž: Thierry MALLET / Sipa Press / Profimedia, Lionel BONAVENTURE / AFP / Profimedia

Misteriozni „konjanik“ otkriven u olovnom sarkofagu ispod ruševina Notr Dama 2022. konačno je identifikovan. Forenzičari sa Univerziteta utvrdili su da je reč o renesansnom pesniku Žoašenu di Beleu.

Kovčeg sa misterioznim ostacima pronađen je ispod Notr Dama 2022, tokom obnove katedrale izgorele 2019, piše LiveScience.

Prve analize Forenzičkog instituta Univerziteta u Tuluzu otkrile su da skelet iz olovnog kovčega pokazuje znake tuberkuloze kostiju, hroničnog meningitisa i sklonost ka jahanju, zbog čega je i nazvan konjanikom.

Otkriveni detalji doveli su do toga da dr Erik Krubezi, profesor biološke antropologije na Univerzitetu u Tuluzu i direktor istraživanja u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja, zaključi da je reč o Žoašenu di Beleu.

Prikaz Žoašena di Belea... Ilustracija: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

- On se poklapa sa svim kriterijumima. Bio je ostvareni konjanik, a patio je i od obe bolesti što je spominjao u nekim pesmama. Tu je navodio da „ova oluja magli um“. Osim toga, njegova porodica bila je u jakim vezama sa kraljevskim dvorom i papom. Osim toga, jahao je od Pariza do Rima, što nije mali poduhvat za čoveka sa tuberkulozom. U stvari, zamalo je umro od posledica – rekao je Krubezi na konferenciji.

Di Bele je rođen u pokrajini Anžu 1522. i preselio se u Pariz pa kasnije i Rim gde je napisao svoja ključna dela, deo francuske renesanse. Tada je napisao i svoje važno delo u kome je branio francuski jezik tvrdeći da po kvalitetu i ekspresiji ne zaostaje za latinskim i starogrčkim. „Pesnik ruševina“, kako je nazvan zbog stihova o rimskim starinama, i član pesničke grupe Plejade preminuo je 1560. sa svega 37 godina.

Otkrivanje sarkofaga 2022... Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Nisu svi arheolozi uključeni u iskopavanja uvereni da ostavi pripadaju Žoašenu di Beleu. Na konferenciji za medije Kristof Besnije, arheolog i vođa iskopavanja, rekao je da analiza izotopa sugeriše da je „konjanik“ odrastao u Parizu ili Lionu, a ne u pokrajini Anžu. Međutim, Krubezi na to odgovara da je živeo sa rođakom Žanom di Beleom, koji je u vreme njegovog odrastanja bio pariski kardinal.

- Šta još treba da uradimo? Da nađemo četkicu za zube i uradimo DNK analizu? Samo godine i bolesti već daju čvrstinu dokazima da je ovo Di Bele – rekao je Dominik Garsija, predsednik Instituta za arheološka istraživanja Francuske (INRAP), za Mond.

(Telegraf Nauka / LiveScience)