Arheolozi iskopali misteriozne kamene strukture i rimsku kočiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bugarski istraživači otkrili arheološko blago u okolini Varne

Foto: Klaus-Dietmar Gabbert / AFP / Profimedia

Rimska kočija otkrivena je tokom iskopavanja u nekropole u severoistočnoj Bugarskoj, između Provadije i Vetrina. Tu su otkrili i misteriozne kamene strukture, piše Arkeonews.

Dr Vladimir Slavčev, arheolog Regionalnog istorijskog muzeja u Varni, rekao je za agenciju BTA da je ovo prva rimska kočija pronađena u ovom kraju.

Humka je bila puna iznenađenja za arheologije od samog početka iskopavanja. Nekropola je, veruje se, iz rimskog perioda i to iz 2. ili 3. veka. U grobove su polagani kremirani pokojnici, a za sada nema dokaza da su u nekropoli sahranjeni samo pripadnici jedne porodice. S obzirom da se u blizini nalazilo naselje, moguće je da je reč o grobnicama za ljude iz tog naselja.

Kako je Slavčev objasnio, piše Arkeonews, kremacija je bila uobičajen metod sahrane od nastanka Rima do sredine 2. veka. Status sahranjene osobe obično može da se otkrije zahvaljujući pogrebnim darovima. Međutim, ovde nisu otkriveni zlatni predmeti, već samo keramičke i staklene posude. Predmeti od gvožđa i bronze su takođe bili svuda, a pronađeno je i nekoliko novčića, kakvi su ostavljani za korišćenje u pogrebnom životu.

Jedan od novčića je iskovan u vreme Antonina Pije (138-161), drugi su iz vremena dinastije Sever.

Arheolozi su pronašli i rimsku kočiju zakopanu tu sa konjem, ali i grnčarijom.

- Takva otkrića su relativno česta u Bugarskoj, ali ovo je prvo ovakvo otkriće u Varni – rekao je Slavčev.

Kočije su dobro očuvane i stručnjaci veruju da mogu da se rekonstruišu.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)