Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

A. I.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave otvoreno za posetioce

Foto: Shutterstock/Creative Family

Park "Arheološko brdo" u okviru Golubačke tvrđave je zvanično otvoreno za posetioce, saopštili su danas organizatori. Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva poručila je na otvaranju da "sedam vekova burne istorije Golubačke tvrđave ilustruje upravo da je istorija Srbije istorija Evrope, kao i da nasleđe Srbije evropsko nasleđe".

- Srećni smo i ponosni što zajedno sa našim partnerima iz Nemačke i Austrije finansiramo ovaj projekat, kako bismo zaštitili našu zajedničku kulturu i nasleđe u Srbiji - istakla je Halačeva.

Prema njenim rečima, nekoliko godina nakon rekonstukcije Golubačke tvrđave, danas se upotpunjuje njen turistički potencijal.

- Otvaranju je prethodila revitalizacija spoljnog dvorišta tvrđave u vrednosti od 556.650 eura, u okviru projekta "#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam" - navedeno je u saopštenju.

Projekat zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling rekao je da projekat revitalizacije Golubačke tvrđave predstavlja jedan od primera najbolje prakse saradnje između Delegacije EU i ostalih država članica.

Šiling je dodao da činjenica da je prošle godine 200.000 ljudi posetilo Golubačku tvrđavu samo potvrđuje njen veliki potencijal, kojoj se i on lično, kao i brojni posetioci iz Srbije i inostranstva rado vraćaju.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za turizam i omladinu Dunja Đerić je istakla da posebnu vrednost Podunavlju daju upravo srednjovekovne tvrđave među kojima je Golubačka tvrđava.

Đerić se zahvalila Evropskoj uniji i nemačkoj Vladi koji su prepoznali značaj ulaganja u revitalizaciju, očuvanje, unapređenje i prezentaciju kulturnog nasleđa upravo ovog kraja.

- Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat, kroz dodatna ulaganja, nadamo se da će ih biti i ubuduće, moći da u potpunosti stavimo u funkciju i Podunavlje i čitav tok Dunava koji prolazi kroz Srbiju - napomenula je Đenić.

Prisutne je pozdravila i direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović prilikom čega je izjavila da je projekat revitalizacije, odnosno završavanje spoljašnjeg kompleksa tvrđave značio nova arheološka iskopavanja čime je formirana staza i omogućen pristup tvrđavi.

- Planiramo da radimo konzervaciju pokretnog materijala koji je pronađen i da razmišljamo o prezentaciji. To je za nas značajno - dodala je Maksimović.

Projekat je nastavak procesa revitalizacije Golubačke tvrđave i započeo je arheološkim iskopavanjem parka oko Spoljašnjeg bedema u martu 2023. godine. Tokom iskopavanja otkrivene su dve krečnjačke peći i dve zgrade koja su najverovatnije bile radionice.

(Telegraf Nauka/Tanjug)