Piramide u Gizi kriju „podzemnu anomaliju“: Najnovije metode otkrile misteriozne strukture

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanski i egipatski arheolozi ispitivali neistraženi deo Zapadnog groblja...

Piramide u Gizi... Foto: Shutterstock/AlexAnton

Tim arheologa iz Japana i Egipta otkrio je „podzemnu anomaliju“ blizu čuvenog kompleksa piramida u Gizi. U studiji objavljenoj u žurnalu Archaeological Prospection oni opisuju korišćenje radara (GPR) i tomografije električnog otpora (ERT) u ispitivanju oblasti ispod Zapadnog groblja u Gizi.

Istraživanja u Gizi traju već stotinama godina i dovela su do boljeg razumevanja piramida i ljudi koji su ih sagradili. Tokom ranijih istraživanja otkrili su Zapadno groblje, koje se nalazi kraj Keopsove piramide, prenosi Phys.org.

Istraživanje groblja je prvenstveno bilo fokusirano na mastabe, pravougaone grobnice od krečnjaka ili blata, sa ravnim krovovima. Ipak, jedan deo Zapadnog groblja ostao je uglavnom neistražen jer u njemu nema ničega.

Za ovu novu studiju tim je ispitivao da li je nešto zakopano u toj oblasti pomoću GPR i ERT.

Podaci istraživanja pokazuju da postoji nešto ispod površine. Istraživači opisuju otkriće kao anomaliju jer je gustina različita od okruženja. Podaci takođe pokazuju da je anomalija napravljena ljudskom rukom zbog oblika – ima dve podzemne strukture, jednu plitku i jednu duboku.

Plitka struktura ima oblik slova L i duboka je dva metra, duga 15 i široka 10 metara. Veruju da je napravljena da podržava veću, dublju strukturu. Ona je duboka od pet do 10 metara i njena površina je 10 kvadratnih metara.

Tim je predložio pažljiva iskopavanja kako bi se utvrdila priroda struktura.

(Telegraf Nauka / Phys.org)