Mitsko vikinško uporište nalazilo se na brdu u Poljskoj?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi misle da se utvrđenje Jomskih vikinga nalazilo na Dželatovom brdu blizu Volina

Credit: GpPhotoStudio / Alamy / Alamy / Profimedia

Mitsko vikinško uporište Jomsborg možda se nalazilo na Dželatovom brdu blizu Volina u Poljskoj, veruje arheolog dr Vojček Filipovjak, piše Arkeonews. Navodno utvrđenje, za koje arheolozi i istoričari nisu sigurni da je stvarno postojalo, ali se spominjalo u 12. veku, navodno je bilo povezano sa mitskim plaćeničkim odredom Jomskih vikinga. Sage govore o veličanstvenoj tvrđavi sa pristaništem za 360 brodova.

- Tokom istraživanja koja smo sproveli 2021. i 2022, iznenadili smo se kada smo otkrili humke pod više od pola metra peska. Brdo je bilo prekriveno šumom do Drugog svetskog rata, a onda je vetar tu doneo pesak. To znači da bi bilo moguće da tu pronađemo još objekata, koji trenutno nisu videli na površini – rekao je dr Filipovjak, piše Arkeonews.

On dodaje da su arheolozi otkrili dva objekta koji nisu ličili na humke. Jedan od njih bio je na vrhu brda i ima oblik prstena. Drugi je pronađen sedam metara dalje i reč je o linearnom nasipu sa tragovima drveta.

- Možda je reč o spaljenim delovima utvrđenja - rekao je dr Filipovjak.

Topografija naselja, dodaje, slična je topografiji dva vikinška centra – Hedebiju u Danskoj i Birki u Švedskoj.

Dr Filipovjak kaže da je nakon formulisanja hipoteze pregledao ranija otkrića, kao i pisane izvore o Jomsborgu.

- Moć Volina bila je zasnovana na pomorskoj trgovinu. Glavni put nije bio sa severa i zapada, a kontrola naselja bila i efikasnija sa Dželatovog brda. Verujem da je tvrđava na brdu bila Jomsborg, a da je grad u podnožju Jom, po kome je nazvan ceo region – rekao je on.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)