• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četvoročlana misija "Polaris Don" odletela u prvu komercijalnu svemirsku šetnju: Lansirana raketa Spejs Eks

A. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Polaris Don Foto:Tanjug/AP

Raketa kompanije "Spejs eks" uspešno je lansirana, a u prvu komercijalnu šetnju u svemir otputovala je četvoročlana misija "Polaris Don".

Lansiranje rakete prvobitno je bilo zakazano za kraj avgusta, ali je odloženo kada je otkriveno da je došlo do curenja helijuma. Potom su usledila još dva odlaganja i došlo je do kvara raketa "Falkon 9", tokom rutinske misije lansiraja satelita.

Federalne vlasti u SAD su potom obustavile sve letove dok se ne ukloni kvar, a dozvola za lansiranje je ponovo izdata 30. avgusta. Raketa "Falkon 9" u svemir će poslati kapsulu "Kru Dragon" (Crew Dragon), sa četiri člana posade.

To su Ana Menon, potpukovnih vazduhoplovstva SAD Skot Potet, milijarder Džared Ajzakman i Sara Gilis. Oni i trebalo pet dana da provedu u svemiru, a cilj misije je da izađu u otvorenu šetnju.

Šetnja bi trebalo da traje oko 20 minuta na visini od oko 700 kilometara od površine Zemlje. Masimalna visina koju će oni dostići je oko 1.400 kilometara.

Inače, prva američka svemirska šetnja izvedena je 1965. godine, na kapsuli Gemini, a korišćena je slična procedura planirana za "Polaris Don".

Kapsula je bila pod pritiskom, a nakon otvaranja otvora astronaut je u svemirskom odelu izašao napolje.

(Telegraf.rs)

Video: Misija Galactic 02: Prvi svemirski turisti Virgin Galactic

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>