• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prizor iz svemira od koga zastaje dah: Astronaut snimio neverovatan zalazak Meseca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Metju Dominik napravio je neverovatne fotografije iz Međunarodne svemirske stanice

  • 0

Astronaut američke agencije NASA Metju Dominik snimio je prizor iz svemira od koga zastaje dah – Mesec zalazi dok se Zemlja kupa u neverovatnim crvenim i zelenim aurorama.

- Tajmleps Meseca kako zalazi iza crvenih i zelenih aurora, a to prati izlazak Sunca koji osvetljava Sojuz svetloplavom bojom. Aurore su neverovatne ovih nekoliko dana. Sjajan tajming za isprobavanje novog objektiva koji je nedavno stigao letelicom Signus – napisao je Dominik na Iksu (nekadašnjem Tviteru).

On je dao i specifikacije nastanka tajmlepsa: objektiv žižne daljine 15 milimetara, otvor blende 1,8, ekspozicija trećinu sekunde i interval snimanja pola sekunde.

Za ovakve aurore ovih dana zaslužna je serija solarnih eksplozija nakon koje su geomagnetne oluje pogodile Zemljinu atmosferu.

Metju Dominik je na Iks postavio i nekoliko pojedinačnih fotografija sa Međunarodne svemirske stanice od kojih je napravio tajmleps.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>