• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Konačno uspeli da polete u svemir: Boingova letelica s ljudskom posadom lansirana sa Floride

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kapsula sa posadom bi trebalo da se spoji sa Međunarodnom svemirskom stanicom

  • 0
Starlajner Foto: Tanjug / AP /Chris O'Meara

Starlajner, novi svemirski brod sa ljudskom posadom kompanije "Boing", lansiran je danas sa kosmodroma na Floride nakon nekoliko odlaganja lansiranja zbog tehničkih problema.

Lansiranje "Boingovog" Starlajnera bi trebalo da predstavlja prekretnicu u ambicijama ovog američkog vazduhoplovnog giganta koji želi da osnaži konkurenciju sa kompanijom "Spejs Iks" Elona Maska, prenosi Rojters.

Svemirska kapsula CST-100 Starlajnera, sa dva astronauta, lansirana je sa Space Force kosmodroma u Kejp Kanaveralu na Floridi raketom Atlas V, koju su zajednički konstruisali "Boing-Lokid-Martin" i "Junajted Launč Alajans" (ULA).

Starlajner Foto: Tanjug/AP/NASA

Kapsula sa posadom bi trebalo da se spoji sa Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), dve godine nakon što je Starlajner obavio svoj prvi probni let bez posade do orbitalne stanice.

Manevri povezivanja modula sa posadom predstavljajuće još jedan test za Starlajner, nakon čega će se, nedelju dana kasnije, ta svemirska letelica vratiti na Zemlju.

Starlajner Foto: Tanjug / AP / John Raoux

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>