• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri oblasti Sunca eksplodirale istovremeno: Ne zna se da li će solarne baklje pogoditi Zemlju

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije jasno da li će fragmenti pogoditi Zemlju.

  • 0
supersimpatička solarna baklja Foto: NASA/SDO, edited by IFLScience

Opservatorija NASA za solarnu dinamiku (SDO) detektovala je 23. aprila retku pojavu: četiri ogromne oblasti Sunca eksplodiraju simultano.

Erupcije na Suncu su uobičajene, naročito u periodu oko vrhunca ciklusa Sunčeve aktivnosti, poznatog kao solarni maksimum. Tokom ovog dela Švabovog ciklusa, Sunčeve pege i koronalne eksplozije dešavaju se redovno, ponekad stvarajući spektakularne aurore i prekide radioveza na Zemlji, piše IFL Science.

Sunčeve pege su oblasti gde je magnetno polje 2.500 puta snažnije od Zemljinog, mnogo jače nego na bilo kom drugom mestu na Suncu. Zbog snažnog magnetnog polja, magnetni pritisak se povećava dok se okolni atmosferski pritisak smanjuje. To snižava temperaturu u odnosu na okruženje jer koncentrisano magnetno polje sprečava protok vrelog, novog gasa iz unutrašnjosti na površinu Sunca.

Rezultat su ogromne eksplozije na površini. Retko, parovi eksplozija dešavaju se istovremeno, poznati kao „simpatičke solarne baklje“. Smatralo se da je u pitanju koincidencija, ali se dešavaju zato što su povezane putem magnetnih petlji.

Još ređe, više od dve mogu da se dešavaju u isto vreme, što je poznato kao supersimpatička solarna baklja.

Trenutno nije jasno da li će fragmenti tih solarnih baklji pogoditi Zemlju, mada Spaceweather.com javlja da će se to – ako se desi – desiti 26. aprila. Kao u slučaju većine geomagnetnih oluja, verovatno nema razloga za brigu – osim ako vam naročito smetaju lepota polarne svetlosti ili manji problemi sa energetskim mrežama i radiokomunikacijom.

Ponekad se, pak, može desiti Karingtonova oluja – velika solarna oluja koja bi predstavljala veći problem.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>