• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zombi Sunce bi jednog dana moglo iskidati Zemlju

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Međutim, naša planeta bi prvo morala da preživi fazu crvenog džina.

  • 2
beli patuljak, debri Foto: Wikipedia/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva Image processing: M. Zamani and M. Kosari (NSF's NOIRLab), CC BY 4.0

Izučavanje belih patuljaka donosi neke loše vesti za budućnost Zemlje, sugerišući da bi je – čak i ako ne bude uništena kad Sunce bude najveće – jednog dana mogao rastrgnuti solarni mrtvac, piše IFL Science.

Uprkos povremenoj megabaklji, Sunce je vrlo stabilna zvezda. Mora da bude, ili mi ne bismo bili ovde – ali neće biti zauvek tako. Kao sve zvezde te veličine, postaće crveni džin i zatim kolabirati u belog patuljka.

Crveni džinovi proizvode toliko više vreline od svojih stelarnih prethodnika da će čak počeci ove faze biti dovoljni da skuvaju Zemlju do nenastanjivosti. Bolje bi bilo da čovečanstvo do tada ponađe novi dom, u krajnje neverovatnoj situaciji da ćemo tada još postojati.

Iako Zemlja neće moći da podržava život kad se to desi, još se raspravlja da li će sama planeta opstati, možda kao neki spomenik koji će emigranti moći da posmatraju. Merkur i Venera će, pak, sigurno biti uništeni.

Novo istraživanje sugeriše da, čak i ako se Zemlja izvuče, to neće biti kraj pretnjama. Stadijum belog patuljka, ili mrtve zvezde, donosi sopstvene opasnosti.

Naučnici sa engleskog Univerziteta u Vorviku i tajlandskog Univertiteta Naresuan sakupili su višegodišnje opservacije tri bela patuljka. Otkrili su promene u sjaju svake od tih zvezda, što pripisuju objektima koji su progutani uz erupcije prašine.

Iako beli patuljci imaju manju masu od svojih zvezdanih prethodnika, pošto su deo odbacili, mnogo su gušći tako da je gravitaciono polje u njihovoj blizini mnogo jače.

Ranije istraživanje je pokazalo da kad asteroidi, meseci i planete dođu blizu belih patuljaka – ogromna gravitacija ovih zvezda cepa ta mala tela u sve manje delove.

Taj proces stvara prašinu koja privremeno pomrači zvezde. Takođe dovodi do promene u sastavu spoljnih slojeva belih patuljaka, omogućavajući određivanje sastava konzumiranih objekata.

„Prosta činjenica da možemo detektovati ostatke asteroida, možda meseca ili čak planeta koji projure oko belog patuljka svakih nekoliko sati je prilično zapanjujuća, ali naša studija pokazuje da ponašanje tih sistema može brzo evoluirati, u roku od nekoliko godina“, kažu naučnici.

U slučaju tri posmatrane zvezde, jedna je bila stabilna, ali se izgleda oporavljala od neke katastrofe pre više od deset godina. Druga zvezda je polako postajala sjajnija, ali su ranije opservacije iz 2015. otkrile haotične fluktuacije. Treća je najmisterioznija – potamni svakih nekoliko meseci, sa vrlo brzim promenama tokom tih perioda.

„Ove promene mogu biti rezultat raspada planetezimala ili sudara više fragmenata, što dovodi do privremenog porasta proizvodnje prašine“.

Ove zvezde bi očistile prostor oko sebe tokom faze crvenog džina, pa su objekti koji su trenutno dezintegrisani morali imati udaljenije orbite, poput Marsa ili asteroidnog pojasa. Kad je počela faza belog patuljka, nešto je moralo poremetiti orbite nesrećnih objekata, primoravajući ih da se dovoljno približe mrtvoj zvezdi da osete efekte njene gravitacije.

Nije jasno šta tačno uzrokuje takve poremećaje, ali činjenica da svaka od tih zvezda konzumira nešto upravo sad ili je to radila tokom proteklih godina sugeriše da je u pitanju uobičajen proces.

Ako Zemlja preživi fazu crvenog džina, biće mnogo veća meta nego neki asteroid i biće je teže poremetiti. S druge strane, kako sad stvari stoje, preživela Zemlja bi imala najunutrašnjiju orbitu, što njenu sudbinu čini vrlo neizvesnom.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    12. april 2024. | 09:54

    Ima li mesto panici? Naravno, sto da ne.

  • Dotur Luigi(Hećim) & i AI

    13. april 2024. | 15:10

    Al' je naše Sunce 'proždrljiv' ! Može jednoga dana da 'zaređa' i proguta ('pojede') sve planete u našem sunčevom sistemu !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>