• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Traži se rover za lutanje po Mesecu: NASA spremila 4,6 milijardi dolara za razvoj specijalnog vozila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka svemirska agencija odabrala je tri kompanije za učešće u ovom projektu

  • 0
Lunarni rover Zamišljeni izgled lunarnog rovera NASA... Ilustracija: NASA / Ferrari / Profimedia

Tri kompanije odabrane su da razviju rover za ispitivanje Meseca, saopštila je američka svemirska agencija NASA. Teksaska kompanija Intuitiv mašins, koja je u februaru spustila prvu američku sondu na Mesec posle više od pola veka, Lunar autpost iz Kolorada i Venturi astrolab iz Kalifornije dobile su zadatak koji bi mogao da ima vrednost od 4,6 milijardi dolara.

Rover će biti korišćen za kretanje astronauta po lunarnom terenu, ali i za sprovođenje naučnih eksperimenata tokom programa Artemis.

- Iščekujemo razvoj vozila za lunarna ispitivanja programa Artemis koje će nam pomoći da unapredimo naša znanja o Mesecu. Ovo vozilo će značajno povećati mogućnosti naših astronauta da ispituju lunarnu površinu, dok će služiti i kao naučna platforma za misije – rekla je Vanesa Vajč, direktorka Svemirskog centra Džonson agencije NASA.

Svaka od tri odabrane kompanije dobiće godinu dana za razvoj sistema koji bi ispunio očekivanja svemirske agencije. Nakon toga će biti odlučeno ko može da nastavi razvoj rovera za istraživanje Meseca.

Novo vozilo trebalo bi da bude sposobno da izdrži ekstremne uslove koji vladaju na južnom polu Meseca, kao i da ima najnaprednije tehnologije napajanja energijom, autonomne vožnje, komunikacija i navigacije.

NASA je najavila da u okviru projekta Artemis, nazvanog po Apolonovoj sestri, ponovo pošalje ljude na Mesec, što nije rađeno od 1972. godine.

(Telegraf Nauka / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>