• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski naučnik kategoričan: Retrogradni Merkur nema uticaj na svakodnevni život

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova planeta ne menja pravac svog kretanja i nema nikakav fizički uticaj na Zemlju i njene stanovnike, tvrdi Dmitrij Bisikalo

  • 3
Merkur, planete, solarni sistem Foto: Pixabay

Retrogradni Merkur je astronomski fenomen koji nema nikakav uticaj na planeti, kao ni na ljudsko zdravlje ili njihovu sudbinu, rekao je Dmitrij Bisikalo, direktor Astronomskog instituta Ruske akademije nauka i umetnosti.

- Retrogradni Merkur je astronomski fenomen koji se javlja kada se čini da se planeta Merkur kreće unazad na svom orbitalnom putu. Ovo je optička iluzija koju izuazivaju različite orbitalne brzine Zemlje i Merkura. Naučno govoreći, Merkur ne menja pravac svog kretanja, nastavlja da kruži oko Sunca kao i obično. Zbog toga je to retrogradno kretanje Merkura ništa više od stvari pecepcije na Zemlji, bez ikakvog fizičkog uticaja na našu planetu i njene stanovnike – rekao je on za Tass.

Bisikalo naglašava da ne postoji nijedan naučni dokaz da retrogradni Merkur ima ikakav uticaj na komunikaciju, tehnologiju ili međuljudske odnose.

- U astronomiji i fizici nema dokaza da položaj Merkura u svemiru ima direktan uticaj na svakodnevni život ljudi. Interakcije između planeta solarnog sistema i Zemlje zasnovane su na gravitacionim silama koje su previše slabe na tim rastojanjima da bi imale primetan uticaj na pojedinačne ljudske akcije i odluke – objasnio je naučnik.

Retrogradni Merkur je počeo 1. i trajaće do 25. aprila.

(Telegraf Nauka/Tass)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir bojkovic

    2. april 2024. | 18:11

    Svako ko je malo zavrsio skole,PMF-fizika,je mogao da vam ovo kaze.nema potrebe za "ruskim naucnikom.planete se ne krecu unazad.uvek napred,ioko sebe,u davno izracunatim putanjama.:oblika elipse.Astronomija,je nauka,a astrologija,iako popularna hiljadama godina,nema ni jedan egzaktan osnov.zao mi je ,ali ljudi vise vole "fantasticne stvari u kosmosu ,koji nas okruzuje.one i postoje ali su van dometa coveka -nauke,i dalje.ovim tempom razvoja tehnike-nedostizne.pogledati ozbiljan,naucni casopis "galaksija-tekstovi iz naucnih krugova USA ,celog sveta iz 1970god,koji obecavaju za 50g.putovanja,galakticka,iskorenjivanje bolesti,naseljavanje mora,planeta,zamena fosilnih goriva.TO SU RECI I NOBELOVACA,NAUCNIKA KOJU SU 1970G,MISLILI DA JE 50G,OGROMAN PROSTOR ZA NAPREDAK NAUKE .PROSLO JE TIH 50GOD,I VIDIMO DA NI NA JEDNOM NAUCNOM POLJU NISMO DALEKO ODMAKLI,ljudski rod ima visoko misljenje o sebi

  • iks

    3. april 2024. | 06:43

    sah mat

  • S

    11. april 2024. | 13:49

    Ko ne veruje u retrogradni Merkur neka dodje mene da upozna!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>