• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislili su da je ovo nemoguće, rezultati su ih šokirali: Jedna od 12 zvezda bliznakinja proždire planete

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo otkriće ima veliki uticaj na proučavanje evolucije planetarnih sistema

  • 0
Udaljeni planetarni sistemi Ilustracija: MasPix / Alamy / Profimedia

Bar jedna od 12 zvezda bliznakinja proždire planete u svom sistemu, pokazalo je istraživanje međunarodnog tima naučnika. Oni su proučavali sisteme sa dve zvezde, koje bi trebalo da imaju identičnu kompoziciju, ali su otkrili da se u 8 odsto ona razlikuje, a razlog je upravo proždiranje planeta ili planetarnog materijala.

Istraživanje tima, koji su predvodili istraživači organizacije ASTRO 3D, objavljeno je u žurnalu Nature, a omogućio veliki set podataka koje su skupili Gigantski Magelanov teleskop (GMT) i Veoma veliki teleskop (VLT) Južne evropske opservatorije, oba u Čileu, kao i Kekov teleskop na Havajima, u SAD, prenosi Phys.org.

- Gledamo zvezde bliznakinje kako putuju zajedno. Rođene su iz istog molekularnog oblika i trebalo bi da su identične. Zahvaljujući ovoj veoma preciznoj analizi, možemo da vidimo hemijsku razliku između bliznakinja. To nam daje veoma jake dokaze za to da je jedna zvezda progurala planete ili planetarni materijal i promenila svoju kompoziciju – rekao je dr Fan Liju, istraživač ASTRO 3D i Univerziteta Monaš u Australiji i glavni autor studije.

Fenomen je primećen kod 8 odsto od 91 para zvezda bliznakinja koje je tim posmatrao. Ono što je specifično je što su zvezde na vrhuncu svog života, a ne u finalnoj fazi, kada postaju crveni džinovi.

- Ovo je različito od ranijih studija gde zvezde u kasnoj fazi života progutaju planete jer se povećavaju i pretvaraju u džinovsku loptu – rekao je dr Liju.

Ostaje pitanje da li ove zvezde gutaju cele planete ili protoplanetarni materijal, ali on dodaje da misli da je moguće i jedno i drugo.

- Komplikovano je. Verovatnije je da gutaju cele planete, ali ne možemo da odbacimo mogućnost da su ove planete progutale i mnogo materijala iz protoplanetarnih diskova – rekao je dr Liju.

Ovo otkriće ima veliki uticaj na proučavanje dugotrajne evolucije planetarnih sistema.

- Astronomi su mislili da ovakav tip događaja nije moguć. Ali zahvaljujući opservacijama u našoj studiji, možemo da vidimo da i ako pojava nije česta, jeste moguća. Ovo otvara novi put za proučavanje evolucije planeta – rekao je Juan-Sen Ting, koautor studije i istraživač ASTRO 3D i Australijskog nacionalnog univerziteta.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>