• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Komanda poslata ka najudaljenijoj letelici u svemiru: Odgovor iznenadio inženjere NASA

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tim misije Vojadžer prvi put posle novembra 2023. dobio podatke koji mogu da se iskoriste, ali i da pomognu u popravci kompjutera na sondi

  • 2
Vojadžer 1 Vojadžer 1 mesecima mučio inženjere u komandi misije... Foto: NASA / UPI / Profimedia

Inženjeri NASA poslali su signal ka Vojadžeru 1 i odgovor najudaljenije letelice u svemiru ih je iznenadio. Umesto neupotrebljivih podataka – naizmeničnih nizova jedinica i nula – koji stižu na Zemlju već mesecima, ovog puta stigli su podaci koje je bilo moguće dešifrovati, što daje nadu da je moguće popraviti sistem za komunikaciju na letelici udaljenoj više od 24 milijarde kilometara.

Svemirska letelica Vojadžer 1 od novembra 2023. na Zemlju šalje radio-signal, ali bez upotrebljivih podataka. Uzrok toga je, čini problem sa jednim od tri kompjutera na sondi – podsistemu za podatke leta (FDS), koji je odgovoran za pakovanje naučnih i inženjerskih podataka pre slanja na Zemlju, navela je NASA na svom blogu.

- Tim misije Vojadžera 3. marta primetio je aktivnost jednog dela FDS koji se razlikuje od ostalih nečitljivih podataka koje kompjuter šalje. Novi signal i dalje nije u formatu koji koristi Vojadžer 1 kada FDS normalno radi, ali tim nije odmah znao šta to znači. Inženjer u Dubokoj svemirskoj mreži, koja kontroliše antene zadužene za komunikaciju sa oba Vojadžera i svim letelicama koje lete od Meseca pa nadalje, uspeo je da dekodira novi signal i otkrio je da on sadrži celu FDS memoriju – navela je NASA.

FDS memorija sadrži sve prikupljene podatke i instrukcije i moguće je preuzeti ih. Ovaj novi signal rezultat je komande koja je poslata Vojadžeru 1 prvog dana marta. Tim je to nazvao „čvrgom“, a cilj komande je bio da „šapne“ FDS da pokuša druge sekvence u svom softverskom paketu.

Kako je Vojadžer 1 mnogo udaljen od Zemlje, potrebno je 22,5 sati da radio signal stigne do njega, a onda još toliko da se vrati do komande. Inženjeri su 7. marta počeli da dekodiraju podatke i 10. marta su utvrdili da poruka sadrži podatke koje sada analiziraju.

- Izveštaji o smrti Vojadžera 1 možda su bili preuranjeni! Inženjeri NASA primili su obećavajući odgovor od naše najudaljenije letelice, i to bi moglo da pomogne u rešavanju problema sa podacima – naveo je na platformi Iks (Tviteru) Kori S. Pauel, popularizator nauke.

- Dijagnostifikovanje problema i popravljanje kompjutera starog 47 godina i udaljenog više od 15 milijardi milja. Zadivljujuće – objavio je na Iksu analitičar Džo Mekendrik.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, Suzan Dod, projektni menadžer misije Vojadžer pri Laboratorije za mlazni pogon (JPL) NASA, nedavno je rekla da je popravka kompjutera na ovim letelicama izazovna jer je reč o primitivnim mašinama koje su slabije čak i od današnjih ključeva za kola.

Vojadžer 1 je jedna od dve letelice iz programa Vojadžer koja je poslata da proučava najudaljenije planete Sunčevog sistema, a zatim i međuzvezdani prostor. Zanimljivo je da je prvo lansiran Vojadžer 2 i to 20. avgusta 1977, a tek 16 dana kasnije je poleteo i Vojadžer 1. Obe su završile misiju u Sunčevom sistemu i izašle su u međuzvezdani prostor – Vojadžer 1 2012, a Vojadžer 2 2018. Prva je do sada prešla oko 24,35 milijardi kilometara i postala je najdalji objekat u svemiru napravljen ljudskom rukom, a druga 20,4 milijarde.

Vojadžer 2 Zlatna ploča poslata u svemir sondama iz programa "Vojadžer"... Foto: Nasa / Zuma Press / Profimedia

Obe letelice sa sobom nose takozvanu zlatnu ploču sa porukama za vanzemaljce na 59 jezika. Među tim porukama i je i poruka na srpskom: „Želimo vam sve najlepše sa naše planete“.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dotur Luigi

    15. mart 2024. | 16:44

    Можда је инжењере изненадило, али мене није ! Увек се на крају оправи квар на њима, без обзира што су јако далеко удаљени од Земље !

  • Дејан

    16. mart 2024. | 19:54

    Лажи и само лажи!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>