• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski deo svemirske stanice ponovo curi!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je četvrti incident od decembra 2022.

  • 0
Međunarodna svemirska stanica Međunarodna svemirska stanica... Foto: NASA TV / UPI / Profimedia

Ponovo je došlo do curenja u ruskom delu Međunarodne svemirske stanice (MSS), objavila je američka agencija NASA, a potvrdio i ruski Roskosom. Do curenja je došlo na letelici Progres, blizu prolaza ka orbitalnoj laboratoriji, javio je Džoel Montalbano, programski menadžer MSS.

- Rekao bih da je pogođena oblast duga oko 0,9 metara. Radimo s ruskim kolegama na sledećem koraku. Trenutno nema uticaja na bezbednost posade ili operacije stanice, ali svi bi trebalo da budemo toga svesni – rekao je on, a prenosi Space.com.

On je dodao da je curenje počelo da se povećava otprilike nedelju dana pre lansiranja letelice za snabdevanje modula Progres 14. februara.

Roskosmos je saopštio da specijalisti prate curenje i da kosmonauti redovno rade na lociranju i popravci mogućih tačaka curenja.

- Ne postoji opasnost za posadu ili samu stanicu – navedeno je u saopštenju Roskosmosa, a prenosi Phys.org.

Na ruskom delu Međunarodne svemirske stanice više puta je došlo do curenja u poslednje vreme. Dramatičan incident dogodio se u decembru 2022. kada je rashladna tečnost počela da curi iz letelice „sojuz“ neposledno pred zakazanu svemirsku šetnju. Zbog toga je boravak posade na MSS produžen, a poslata je nova letelica „sojuz“ po kosmonaute. Trojica ljudi, dvojica ruskih kosmonauta i američki astronaut, proveli su u orbiti 12 meseci umesto planiranih šest.

U februaru 2023. došlo je do curenja iz letelice Progres, a ispostavilo se da je u pitanju amonijak. U oktobru je došlo i do curenja rashladne tečnosti iz modula Nauka.

(Telegraf Nauka / Space.com / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>