• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Odisej“ se i dalje javlja sa Meseca, ali brzo će isprazniti baterije

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za slanje sonde na lunarni južni pol NASA je kompaniji Intuitiv mašins platila 118 miliona dolara

  • 0
Odisej na Mesecu Odisej na Mesecu... Foto: Handout / AFP / Profimedia

Američka lunarna sonda „Odisej“ petog dana na površini Meseca i dalje operativna, ali se očekuje da će danas tokom dana isprazniti baterije, saopštila je kompanija Intuitiv mašins.

Ta kompanija sa sedištem u američkoj državi Teksas saopštila je u utorak kasno uveče da je kontrolni centar u Hjustonu u kontaktu sa lenderom koji je poslao podatke i fotografije sa površine Meseca, objavio je AP. Kompanija je navela da očekuje da će izgubiti kontakt sa „Odisejem“ tokom dana.

Rukovodioci kompanije rekli su novinarima u petak, dan nakon što je „Odisej“" stigao na južni pol Meseca, da će naučna oprema u letelici biti operativna oko devet do 10 dana prema „najboljem scenariju", preneo je Rojters.

Kompanija je tada priznala da je lender sleteo bočno na površinu Meseca nakon greške u navigaciji, ograničavajući izlaganje solarnih panela dostupnoj sunčevoj svetlosti. Misija „Odisej“ je deo programa NASA za komercijalne lunarne usluge, u kojem agencija plaća privatnim američkim kompanijama za usluge transporta na Mesec. U slučaju „Odiseja“ naknada koju NASA plaća Intuitiv mašins iznosi 118 miliona dolara.

„Odisej“ je postao prva svemirska letelica američke proizvodnje koja je sletela na Mesec od 1972.

NASA je objavila na platformi X da je lender bez posade sleteo na površinu Meseca i da se u letelici nalaze instrumenti NASA-e, čiji će podaci omogućiti pripremu budućih istraživanja Meseca sa ljudskom posadom. Misija lendera „Odisej“ ima za cilj da proceni okruženje južnog pola Meseca pre nego što, prema planu, na Zemljin satelit ode misija NASA-e sa posadom, krajem 2026. godine.

Američka lunarna misija prošlog meseca nije uspela, pošto je svemirska letelica Peregrin, lansirana u januaru sa ciljem sletanja na Mesec, uništena iznad Pacifika jer se suočila sa problemima curenja pogonskog goriva. Tu misiju je organizovala američka privatna kompanija Astrobotik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>