• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina se nada da će „Vozilo snova“ odvesti astronaute na Mesec

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineska svemirska agencija je objavila imena za svemirske letelice koje bi trebalo da odvezu kineske astronaute na Mesec do kraja decenije.

  • 0
Čange-4 Letelica Čange-4 na Mesecu... Foto: Jin Liwang / Xinhua News / Profimedia

Kineski program svemirskih letova sa posadom saopštio je da radovi „dobro napreduju“ na svemirskom brodu „Mengdžou“ (Vozilo snova), sletaču „Lanjue“ i raketi-nosaču „Dugi marš 10“.

Taj ambciozni program bi trebalo da potvrdi status Kine kao velike svemirske sile. Datum lansiranja lunarne misije sa posadom nije saopšten, ali se očekuje do 2030, a cilj je da bude druga zemlja koja je spustila astronaute na Mesec, piše CNN.

Letelica Mengdžou je sastavljena od dela koji se vraća u Zemljinu atmosferu i koji će služiti za smeštaj astronauta i kao kontrolni centar, i od servisnog dela za pogonski sistem. Biće skoro devet metara dugačka i teška 22 tone. Lunarni lender Lanjue će smestiti dva astronauta i rover od 200 kilograma.

Grupa stručnjaka je imena izabrala od skoro 2.000 predloga. Lanjue se prvi put javlja u pesmi Mao Cedunga 1965. i „predstavlja težnju i veru kineskog naroda u istraživanje univerzuma i put na Mesec“. Mengdžou se odnosi na“san kineskog naroda o sletanju na Mesec“, kaže kineska svemirska agencija.

Svemirski program Pekinga je dugo povezan sa „kineskim snom“ lidera Si Đinpinga o „obnovi“ države i postizanju pozicije moći i ugleda globalno, uključujući tehnološke kapacitete.

Lunarne ambicije Kine pokazuju se dok više zemalja intenzivira svoje svemirske programe u cilju potencijalne naučne koristi, nacionalnog prestiža i pristupa resursima, kao i daljeg istraživanja dalekog svemira putem uspešnih misija na Mesec i drugih poduhvata.

NASA je prošlog meseca najavila da planira sletanje astronauta na Mesec 2026. To bi bilo prvi put nakon misija „Apolo“ krajem 1960-ih i početkom 1970-ih.

Prošle nedelje je komercijalna lunarna sonda „Odisej“ kompanije „Intuitiv mašins“ postala prva svemirska letelica američke proizvodnje koja se spustila na Mesec tokom poslednjih 50 godina.

U januaru je japanski robotski istraživač „Mun snajper“ sleteo na Mesečevu površinu. To sletanje je učinilo Japan trećom zemljom u ovom veku - i petom ikada – koja je sletela na Mesec. Indija je to uradila prošle godine.

Peking je pojurio sa lunarnim sletanjima pošto su njegove „Čange“ misije bez posade prve u istoriji spešno sletele na udaljenu (tamnu) stranu Meseca 2019. Sledeća misija bez posade – „Čange 6“ – treba da poleti kasnije ove godine i donese prve uzorke ikad uzete sa tamne strane Meseca.

Kina takođe očekuje da predstojeće misije sakupe podatke radi još jednog lunarnog cilja – izgradnje stalne međunarodne istraživačke stanice na južnom polu Meseca do 2040.

(Telegraf Nauka/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>