• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Odisej“ juri ka Mesecu: Poslao neverovatnu sliku 100.000 kilometara od svog cilja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Privatna svemirska letelica sutra pre ponoći pokušaće da sleti u oblast lunarnog južnog pola

  • 0
Sonda Odisej Ovako ilustratori zamišljaju sletanje letelice Odisej... Foto: Intuitive Machines / Ferrari / Profimedia

Američka svemirska letelica „Odisej“, koju je napravila privatna kompanija „Intuitiv mašins“, približava se Mesecu. U lunarnu orbitu bi trebalo da stigne danas, a spuštanje na površinu Meseca planirano je za sutra malo pre ponoći.

Dok se približavala Zemljinom satelitu, sonda „Odisej“ poslala je u komandu neobičnu fotografiju Meseca objavljenu na Iksu (Tviteru).

- Dobro veče, Meseče. Odisej je snimio ovu sliku sa rastojanja od otprilike 100.000 kilometara od Meseca koristeći TRN kameru – napisano je na nalogu „Intuitiv mašins“, kraj gotovo crne slike na kojoj se samo u ćošku vidi Mesec.

Američka svermirska agencija NASA, u čije ime „Intuitiv mašins“ i šalje sondu ka Zemljinom satelitu, najavila je da će na svom sajtu uživo prenositi pokušaj lunarnog sletanja „Odiseja“.

- Kao deo inicijative CLPS (komercijalni lunarni plaćeni servisi) i misije Artemis, „Intuitiv mašins“ planiraju da ne pre 17.49 sati po istočnom standardnom vremenu (23.49 po centralno evropskom vremenu) u četvrtak 22. februara pokušaju da spuste lunarnu sondu „Odisej“ blizu kratera Malapert A u regionu južnog pola Meseca. Prenos će početi u 16.15 (što je 22.15 po centralnoevropskom vremenu) – navedeno je u saopštenju NASA.

Space X  Falcon 9 raketa lansiranje Florida Mesec Foto: Tanjug/AP

„Odisej“ je poleteo sa Zemlje 15. februara raketom „falkon 9“ iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi. Ovo je drugi pokušaj američke privatne kompanije da spusti letelicu na lunarnu površinu ove godine. Prethodni, sa letelicom Peregrin, doživeo je debakl već u Zemljinoj orbiti. Inače, Amerika i NASA nisu spustile letelicu na Mesec od 1972. Do sada su meko sletanje uspešno izvele samo SSSR, SAD, Kina, Indija i Japan.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>