• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Zvezda smrti“ ima skriveni okean?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahvaljujući podacima letelice Kasini naučnici otkrili tečnu vodu ispod kraterima izbrazdane površine Saturnovog satelita Mimant

  • 1
Mimant Saturnov satelit Mimant nazivaju i „Zvezda smrti“... Foto: Tanjug/NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute via AP

Mimant, jedan od najmanjih Saturnovih satelita koji zbog izgleda i ogromnog kratera mnogi nazivaju „Zvezda smrti“, možda krije veliku tajnu ispod kraterima izbrazdane površine – okean pun vode u tečnom stanju. To su otkrili istraživači koje je predvodio dr Valeri Lejni iz Pariske opservatorije.

Oni smatraju da se „mladi“ okean formirao na Mimantu pre između 5 i 15 miliona godina, zbog čega ovaj satelit može da bude glavna meta za proučavanje porekla života u našem solarnom sistemu, piše Phys.org.

- Mimant je mali mesec, ima prečnik od samo 400 kilometara, i ima površinu koja je prekrivena velikim kraterima i ne daje nikakvu naznaku skrivenog okeana ispod nje. Ovo otkriće uključuje Mimant u ekskluzivnu grupu satelita sa unutrašnjim okeanima, među kojima su Enkelad i Evropa. Ipak, jedinstven je u odnosu na njih – njegov okean je neverovatno mlad, procenjuje se da je nastao pre između 5 i 15 miliona godina – rekao je dr Nik Kuper, koautor studije i istraživač Astronomske jedinice Škole fizičkih i hemijskih nauka Univerziteta Kraljica Meri u Londonu.

Ova starost utvrđena je pomoću detaljnih analiza interakcija plima i oseka Mimanta sa Saturnom. Tu je pomogla i neregularnost orbite. Naučnici su analizirali podatke koje je sa Saturna i njegovih satelita prikupila letelica Kasini američke agencije NASA.

Zvezda smrti Zvezda smrti u filmu „Ratovi zvezda: Epizoda VI – Povratak džedaja“... Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

- Ovo je pravi timski rad, u kome su učestvovale kolege sa pet različitih institucija i iz tri različite zemlje pod vođstvom dr Valerija Lejnija. Otkrivena je još jedna fascinantna i neočekivana tajna Saturnovog sistema – rekao je dr Kuper.

Otkriće okeana na Mimantu imaće veliki uticaj na potragu za životom van Zemlje. Ako čak i mali, skoro neaktivni sateliti mogu da kriju okeane sa uslovima za postojanje života, možda je verovatnoća postojanja sličnih uslova u svemiru mnogo veća nego što se misli.

Saturnov satelit Mimant, neki ga zovu i Mimas, otkrio je Vilijam Heršel 1789. Udaljen je od Saturna oko 200.000 kilometara i nalazi se u njegovom E prstenu. Prečnik joj je oko 400 kilometara, a ima površinu od 494.100 kvadratna kilometra, što je slično površini Balkanskog poluostrva.

Najupečatljiviji oblik na ovom satelitu je krater Heršel, koji pokriva gotovo trećinu prečnika. Zbog njega mnoge podseća i na „Zvezdu smrti“, izmišljenu svemirsku stanicu iz filmskog serijala Ratovi zvezda.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>