• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američka letelica poslata na Mesec sagorela u Zemljinoj atmosferi: Izgubljen kontakt sa Peregrinom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veruje se da je sonda nestala iznad južnog Pacifika, ali se još čeka potvrda

  • 0
Peregrin i Vulkan Lansiranje išlo po planu, ali ostatak misije nije... Foto: Gregg Newton / AFP / Profimedia

Veza sa svemirskom letelicom Peregrin izgubljena je sinoć (18. januara) u 21.50, kada je započeo njen povratak na Zemlju, saopštila je kompanija Astrobotik. Veruje se da je prva američka sonda koja je trebalo da sleti na Mesec posle više od pola veka sagorela u atmosferi.

- Kao što je i očekivano, Astrobotik je izgubio telemetriju sa letelicom Peregrin oko 21.50. Dok ovo sugeriše da je letelica završila svoj povratak iznad otvorenih voda u južnom Pacifiku u 22.04, čekamo nezavisnu potvrdu vladinih organizacija – saopštila je kompanija Astrobotik na platformi Iks (nekadašnjem Tviteru).

Kompanija je objavila i snimak Zemlje iz Peregrina nastao u vreme kada se letelica uspešno odvojila od rakete Vulkan Kentaur.

Uspešno sletanje na Mesec do sada su uspešno izvele samo četiri zemlje – SSSR, SAD, Kina i Indija dok je samo Amerika na Zemljin satelit slala i ljudske posade. Međutim, od 1972. i završetka programa Apolo, američka agencija NASA nije slala letelice na lunarnu površinu.

Peregrin i Vulkan Kentaur Foto: X/@astrobotic; George Wilson / Zuma Press / Profimedia

Kako su u 21. veku jedine zemlje kojima je to pošlo za rukom Kina i Indija, NASA je rešila da se vrati lunarnim istraživanjima, pa i da ponovo pošalje ljude na Mesec do kraja decenije. Misija Peregrin, za koju je angažovana privatna kompanija Peregrin, bila je pokušaj povratka, ali je debakl doživela već prvog dana, kada je anomalija na pogonskom sistemu dovela do gubitka goriva, što je onemogućilo dalje planove.

Inače, Japan će danas u 15 sati pokušati da postane peta zemlja koja je uspela da spusti letelicu na Mesec. Njena sonda SLIM isprobaće najnoviju tehnologiju za precizno meko sletanje na lunarnu površinu.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>