• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svemirski teleskop možda otkrio najstariju crnu rupu, nastalu pre 13 milijardi godina

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Džejms Veb, čije kamere omogućuju da se „gleda u prošlost“, primetio je supermasivnu crnu rupu u centru mlade galaksije GN-z11

  • 0
Crna rupa Foto: HANDOUT / NASA / AFP / Profimedia

Svemirski teleskop Džejms Veb detektovao je najstariju crnu rupu koja je do sada primećena. Ovo „drevno čudovište“ sa masom 1,6 miliona puta većom od Sunca staro je 13 milijardi godina, piše LiveScience.

Veb, čije kamere omogućuju da se „gleda u prošlost“, primetio je supermasivnu crnu rupu u centru mlade galaksije GN-z11 koja je nastala samo 440 miliona godina nakon Velikog praska.

- Crne rupe u ranom svemiru ne mogu da rastu mirno i nežno kao što je to slučaj danas. One moraju da imaju neki poseban način formiranja i specifičan vid rasta – rekao je Roberto Majolino, profesor astrofizike na Kembridžu.

Teleskop Džejms Veb NASA Foto: Tanjug/AP

Astronomi veruju da se danas crne rupe rađaju iz kolapsa džinovskih zvezda. Kako god da su nastale, rastu tako što neprestanu žderu gasove, prašinu, zvezde i druge crne rupe. Dok se one „goste“, to dovodi do zagrevanja i one emituju svetlost koja može da se detektuje teleskopima.

Najaktivnija galaktička nuklearna jezgra su kvazari, supermasivne crne rupe koje su milijardu puta veće i teže od našeg Sunca i odbacuju svoje ljušture bljeskom koji je bilion (hiljadu milijardi) puta svetliji od najsvetlijih zvezda.

Astronomi nisu odbacili hipotezu da su neke crne rupe u ranom svemiru nastale od semena iskonskih crnih rupa, za koje neki veruju da su nastale u trenutku kada je svemir nastao.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>