• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svemirski letovi opasni po zdravlje: Kosmička radijacija izaziva impotenciju kod astronauta, tvrde naučnici

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki naučnici su identifikovali „novi zdravstveni rizik povezan sa istraživanjem svemira“, pa zatražili da se seksualno zdravlje astronauta detaljno prati nakon povratka iz misija

  • 0
Astronaut Jedan od astronauta sa Međunarodne svemirske stanice... Foto: Nasa Astronaut/Nasa / Zuma Press / Profimedia

Boravak u svemiru nosi mnogo rizika – mišići atrofiraju u bestežinskom stanju, kosti se tanje, povećava se opasnost od razvoja kancera… Muškarci koji dugo borave u orbiti mogli bi da se vrate kući sa erektilnom disfunkcijom, pokazalo je novo istraživanje naučnika o uticaju svemirskih letova na telo, piše Gardijan.

U, kako se navodi, prvoj studiji koja je proučavala uticaj galaktičke radijacije i bestežinskog stanja na seksualno zdravlje muškaraca, istraživači koje je finansirala NASA otkrili su da kosmički zraci i, u manjoj meri, mikrogravitacija mogu da spreče funkcionisanje erektilnog tkiva. Ovaj efekat, upozoravaju, može potencijalno da traje decenijama.

Novi zdravstveni rizik

Američki istraživači naveli su da su identifikovali „novi zdravstveni rizik povezan sa istraživanjem svemira“. Zatražili su da se seksualno zdravlje astronauta detaljno prati nakon povratka iz budućih misija u orbiti, a naglasili su da neki antioksidansi mogu da pomognu u sprečavanju bioloških procesa.

- Dok je negativno dejstvo kosmičke radijacije dugoročno, funkcionalna poboljšanja pokrenuta ciljanjem puteva za oksido-redukcije i azot-oksid u tkivima sugerišu da ta erektilna disfunkcija može da se leči – rekao je dr Džastin la Favor, stručnjak za neurovaskularnu disfunkciju sa Državnog univerziteta Floride u SAD i jedan od autora studije.

Ovo upozorenje dolazi u trenutku kada je obnovljeno interesovanje za dugotrajnije misije u svemiru jer se i SAD i Kina spremaju za ekspedicije do Meseca, ali i mnogo ambicioznije putovanje do Marsa. Programom Artemis u NASA planiraju da pošalji astronaute na Mesec već sledeće godine, a ka Crvenoj planeti oko 2040.

La Favor i njegove kolege kažu da do sada nije ispitivan uticaj boravka u svemiru na impotenciju.

- Iako erektilna disfunkcija pogađa više od polovine muškaraca starijih od 40 godina i predstavlja važan faktor za zadovoljstvo životom, podaci o posledicama svemirskih putovanja na impotenciju su opskurni – napisali su u studiji objavljenoj u žurnalu Faseb.


Zamlja je dobro zaštićena od kosmičke radijacije magnetnim poljem i atmosferom planete, ali na Mesecu i Marsu, kao i u svemiru nema tih barijera. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici posada je i dalje zaštićena magnetnim poljem Zemlje, ali i dalje su izloženi količini radijacije tokom jedne nedelje kakva se na planeti oseti za godinu dana.

Eksperimenti na pacovima

Rezultati ovog istraživanja dobijeni su ispitivanjem uticaja svemirskog leta na pacove. U seriji eksperimenata, desetine pacova je postavljeno u uslove kakvi vladaju u svemiru u Laboratoriji za svemirsku radijaciju NASA. Analiza tkiva pokazala je da čak i mala izloženost kosmičkim zracima povećava stres kod životinja, što dovodi do blokiranja snabdevanja penisa i erektilnih tkiva krvlju. Razlog je uglavnom zračenje dok je uticaj mikrogravitacije mnogo manji.

- Kolektivno, ovi rezultati pokazuju da bi neurovaskularne funkcije erektivnog tkiva mogle da budu zaustavljene i dugo nakon povratka astronauta na Zemlju posle svemirskih istraživanja – naveli su autori.

(Telegraf Nauka/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>