• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crvena planeta pozelenela? Neobičan sjaj primećen u atmosferi Marsa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Noćni sjaj „javlja se kada se atomi kiseonika spoje i nastane molekul kiseonika“, navela je ESA

  • 1
Mars Kako umetnici zamišljaju zeleni sjaj na Marsu... Ilustracija: ESA

Mars je poznat kao Crvena planeta, ali njegova atmosfera ima zeleni sjaj, piše Space.com. Koristeći EgzoMars orbiter (TGO) Evropske svemirske agencije naučnici su prvi put primetili zeleni noćni sjaj u vidljivom spektru.

Ovaj efekat, navode, naziva se vazdušni sjaj (može biti noćni ili dnevni) i pojavljuje se i na Zemlji. Iako ima neke sličnosti sa polarnom svetlošću na našoj planeti, reč je o potpuno drugačijem fenomenu iza koga je drugačiji uzrok.

Noćni sjaj „javlja se kada se atomi kiseonika spoje i nastane molekul kiseonika“, navela je ESA. Na Marsu se to dešava na visini od oko 50 kilometara. Poređenja radi, polarna svetlost na Zemlji dešava se kada naelektrisane čestice Sunca udare u Zemljino magnetno polje.

Naučnici već 40 godina veruju da Mars ima vazdušni sjaj, ali je on prvi put primećen pre deset godina i to u infracrvenom spektru. Onda su 2020. naučnici primetili fenomen po danu, ali sada je prvi put primećen po noći.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>