• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Temperature su 500 stepeni, liju kiše peska, sve smrdi na sumpor-dioksid: Astronomi ispitali paklenu planetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropski istraživači koristili svemirski teleskop Džejms Veb da prouče „pufnasti“ svet udaljen od nas oko 200 svetlosnih godina

  • 0
Planeta Umetničko viđenje paklene planete... Ilustracija: LUCA School of Arts, Belgium/ Klaas Verpoest (visuals), Johan Van Looveren (typography). Science: Achrène Dyrek (CEA and Université Paris Cité, France), Michiel Min (SRON, the Netherlands), Leen Decin (KU Leuven, Belgium) / European MIRI EXO GTO team / ESA / NASA

Svemirski teleskop Džejms Veb otkrio je neverovatnu, paklenu planetu sa oblacima od peska, javio je Space.com. Iako ovaj teleskop najviše služi za proučavanje najdaljih objekata nastalih u ranom svemiru, kada je formiranje galaksija tek počelo, povremeno se koristi i za proučavanje bližih delova svemira, poput egzoplaneta u našem komšiluku.

Tim evropskih astronauta koristio je teleskop Džejms Veb da detaljno prouči atmosferu „pufnaste“ egzoplanete nazvane WASP-107b. Istraživači su otkrili vodenu paru, sumpor-dioksid i peščane oblake sa silikatom u dinamičnoj atmosferi, navodi se u studiji.

Ova planeta jedna je od planeta sa najmanjom gustinom koja je do sada otkrivena, pa su je zato nekad poredili sa kometama. Po veličini je slična Jupiteru, ali ima samo 12 odsto njegove mase.

WASP-107b nalazi se oko 200 svetlosnih godina od Zemlje i oko svoje zvezde napravi krug za samo šest dana. Ta zvezda je malo hladnija i malo manja od našeg Sunca.

Upravo mala gustina, tj. „pufnastost“, omogućila je astronomima da pogledaju duboko u atmosferu.

Inicijalno otkriće sumpor-dioksida, što je miris koji se oseća nakon što se zapali šibica. Razlog za to je što zvezda emituje samo mali deo fotona, koji mogu da se probiju duboko kroz atmosferu i izazovu hemijsku reakciju koja stvara sumpor-dioksid.

Astronomi su na velikim visinama primetili i oblake sastavljene od finih čestica silikata, što nalikuje finom pesku.

Istraživači pretpostavljaju da se peščani oblaci formiraju na sličan način kao vodena para i oblaci na Zemlji, samo sa kapima peska. Kada se peščane kapi kondenzuju i padaju, susreću se sa veoma vrelim slojevima na planeti, gde se pretvaraju u paru i vraćaju nazad do oblaka.

- Džejms Veb je revolucionarizovao istraživanje egzoplaneta i daje neverovatan pogled na njih. Otkriće oblaka od peska, vode i sumpor-dioksida na ovoj planeti je velika prekretnica. Menja naša shvatanja o formiranju planeta i njihovoj evoluciji, daje nam i nova znanja o našem solarnom sistemu – rekao je Lin Decin, glavni autor studije i profesor

Za razliku od Zemljine atmosfere, gde se zemlja ledi na niskim temperaturama, na gasovitim planetama temperature dostižu oko 1.000 stepeni Celzijusovih i čestice silikata mogu da se zalede i formiraju oblake. Međutim, na planeti WASP-107b u spoljnim delovima atmosfere temperature su oko 500 stepeni, pa se, prema standardnim modelima, pretpostavljalo da bi se ti oblaci formirali u dubljim slojevima atmosfere, a ne ovako visoko.

- Činjenica da su peščani oblaci ovako visoko, mora da znači da peščane kapi isparavaju u dubljim, veoma vrelim slojevima i onda se silikatna para diže nazad u visoke slojeve atmosfere – rekao je dr Mihijel Min, takođe glavni autor studije i istraživač SRON u Holandiji.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>