• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Penzionisani teleskop otkrio sistem sa sedam planeta, dve su po veličini slične Zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Analiza podataka sa Keplera, koji je završio misiju još 2018, i dalje traje i donosi mnogo detalja o udaljenim svetovima

  • 1
Kepler Umetnička vizija planeta koje je otkrio Kepler... Foto: Xinhua/Photoshot / Avalon / Profimedia

Teleskop Kepler američke agencije NASA završio je svoju misiju potrage za egzoplanetama 2018, posle više od 9 godina rada. Za to vreme otkrio je više hiljada planeta, ali je i prikupio još gomilu podataka, koje naučnici i dalje istražuju.

Upravo pregledom tih podataka, naučnici su potvrdili postojanje sedam planeta u sistemu zvezde Kepler 385, udaljene od nas oko 4.670 svetlosnih godina. Neke od tih planeta otkrivene su još 2014, ali tek novi podaci pokazali su da je reč o veoma jedinstvenom sistemu sa sedam planeta, prenosi Phys.org.

- Skupili smo najtačniju listu Keplerovih kandidata za planete i njihova svojstva. Ovaj teleskop je do sada otkrio većinu poznatih egzoplaneta i novi katalog će omogućiti astronomima da saznaju više o njihovim karakteristikama – rekao je Džek Liso, glavni autor studije i istraživač Istraživačkog centra Ejms pri NASA.

Naučnici znaju za planetarni sistem Kepler 385 već godinama, ali su nove metode dovele do boljeg razumevanja planeta u njemu. Dve unutrašnje planete su malo veće od zemlje i verovatno je reč o stenovitim planetama. Moguće je da imaju i atmosferu, ali veoma tanku. Ostalih pet planeta je oko dvaput veće od Zemlje i verovatno imaju veoma gustu atmosferu.

- Naša revizija Keplerovog kataloga egzoplaneta pruža prvu jedinstvenu analizu svojstava egzoplaneta. Bolje shvatanje egzoplaneta i zvezda omogućilo nam je da te planete možemo direktno da poredimo sa našim i da se fokusiramo na detalje – rekao je Džejson Rou, profesor Univerziteta Bišop u Kvebeku, u Kanadi.

Što se tiče mogućnosti da na ovim planetama ima života, njih na Kepleru 385 gotovo da nema. Kako se navodi, svih sedam planeta se nalazi u takozvanoj naseljivoj zoni, ali je radijacija ekstremna. Svih sedam planeta pogađa više radijecije po oblasti, nego što pogađa bilo koju planetu našeg Sunčevog sistema.

Novi katalog se ne bavi samo ovim jedinstvenim i zanimljivim sistemom. Osim Keplera 385, on pruža podatke o još oko 4.400 planetarnih kandidata i 700 sistema sa više planeta.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>