• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sunce se nasmejalo "đavolskim osmehom" na Noć veštica: Pogledajte ogromni luk plazme na našoj zvezdi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ogromna, vatrena dolina je još jedan podsetnik da se Sunce približava svom eksplozivnom vrhuncu - solarnom maksimumu

  • 2
Sunce Foto: Prinstcreen Youtube VideoFromSpace

Masivni stub plazme koji je eruptirao iz Sunca na Noć veštica, 31. oktobra, kratkotrajno je napravio ogromni "vatreni kanjon" na površini Sunca, koji je bio duplo širi od Severne Amerike, i više od 7 puta duži od širine Zemlje, piše LiveScience.

Nekima se ovaj luk prikazao u obliku velikog vatrenog osmeha na Suncu.

Ogromna, vatrena dolina je još jedan podsetnik da se Sunce približava svom eksplozivnom vrhuncu - solarnom maksimumu.

U kasnim satima 31. oktobra, luk namagnetisane plazme, poznat i pod nazivom solarna prominenca, narastao je u južnoj hemisferi Sunca i postao je nestabilan, pre nego što se "otkinuo" i lansirao u Svemir poput elastične gumice koja pukne.

Dok je prominenca odletala, za sobom je ostavila džinovsku, kanjonoliku rupu u supervreloj plazmi koja čini površinu Sunca. Ovaj "vatreni kanjon" je bio oko 10.000 kilometara širok i oko 100.000 kilometara dug.

Ova rupa od plazme je bila 620 puta šira i 224 puta duža od Velikog kanjona u Koloradu, i oko 50 puta šira i 25 puta duža od Valles Marineris na Marsu, najvećeg poznatog kanjona u Sunčevom sistemu.

Ovo nije prvi "vatreni kanjon" koji je opažen na Suncu u poslednjih nekoliko godina: u aprilu 2022, 200.000 kilometara dugačak kanjon se pojavio na suncu, a u septembru iste godine, kanjon dugačak 385.000 kilometara se pojavio posle ogromne solarne erupcije. Oba kanjona su bila oko 20.000 kilometara duboka, što je oko 1.800 puta dublje od Marijanskog rova.

Plazmeni stubovi koji odlaze sa Sunca i rađaju ove kanjone mogu na kraju da dođu i do Zemlje i da izazovu geomagnetske oluje i aurore. Naučnici su bili zabrinuti da i ova erupcija može pogoditi Zemlju, ali na kraju se ispostavilo da će nas potpuno promašiti.

Ogromni solarni kanjon koji je nastao ovom prilikom je podsetnik da nam dolazi solarni maksimum, najavljen za 2024. godinu. Pre dostizanja maksimuma, linije magnetnog polja Sunca se "upetljavaju". Ove nevidljive linije obično drže plazmu "zarobljenom" na površini Sunca, ali kad se isprepletu, postaju manje efikasne u držanju plazme, pa se omogućava stvaranje velikih prominenci i kanjona na površini.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mike

    3. novembar 2023. | 14:38

    Sunce kruži iznad zemlje i nema veze nikakve to o čemu NASA lupeta

  • Nikolas

    3. novembar 2023. | 15:34

    RAT SE NECE IZBECI ZBOG EKSTREMNIH ERUPCIJA NA SUNCU !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>