• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova skoro tamna galaksija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Analizirajući dubinske optičke snimke, međunarodni tim astronoma je slučajno otkrio novu skoro tamnu galaksiju.

  • 0

Novootkrivena galaksija, nazvana „Oblak“, ima vrlo slab površinski sjaj i velika je kao Mali Magelanov oblak, piše Phys.org.

Galaksije sa centralnim površinskim sjajem slabijim od 26 mag/arcsec2 generalno su poznate kao „skoro tamne galaksije“. One nemaju jasnog optičkog ekvivalenta i obično nisu prikazane u optičkim katalozima širokopojasnog ispitivanja. Međutim, ove potmule galaksije mogu pokazati ekstremno prigušene optičke emisije prilikom dubljeg snimanja.

Astronomi predvođeni Mirejom Montes sa španskog Univerziteta La Laguna detektovali su novu galaksiju ovog retkog tipa prilikom vizuelne inspekcije Pojasa 82 – pojasa širokog 2,5 stepeni duž Nebeskog ekvatora u Južnoj galaktičkoj kapi.

„Oblak“ je oko 350 miliona svetlosnih godina daleko i ima efektivni površinski sjaj od otprilike 26,75 mag/arcsec2. Pretpostavlja se da je star 10 milijardi godina i njegova metaličnost je na nivou od -1,1.

Kad je o drugim fundamentalnim parametrima reč, studija je otkrila da je ta galaksija vrlo izdužena, sa polumasenim radijusom od 22.500 svetlosnih godina. Ima zvezdanu masu od oko 390 miliona solarnih masa, a njena ukupna masa oreola je procenjena na 26 milijardi solarnih masa. Ovi rezultati ukazuju na efektivnu površinsku gustinu od oko 0,9 solarnih masa po kvadratnom parseku.

Na osnovu tih nalaza je zaključeno da je „Oblak“ najmasivnija i najizduženija dosad detektovana galaksija svoje vrste. Ispostavilo se da je takođe 10 puta potmulija i njen poluprečnik triput veći nego tipične ultradifuzne galaksije sa sličnim zvezdanim masama. Ultradifuzne galaksije generalno imaju ekstremno nisku gustinu i veličine poput Mlečnog puta, ali imaju samo oko 1% zvezda naše galaksije.

Istraživači razmatraju da li su ove ekstremne odlike rezultat prvobitnog formiranja galaksije ili su posledice kasnijeg evolucionog procesa izazvanog okruženjem.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>