• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Patuljasta planeta ima organska jedinjenja nastala u vodi: Šokantno otkriće o Cereri

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nebesko telo koje se nalazi između Marsa i Jupitera možda je nekad bila vodeni svet, sa ogromnim okeanima u kojima su mogle da se dešavaju zanimljive hemijske reakcije

  • 0
Cerera Foto: Shutterstock/Andamati

Cerera, najmanja patuljasta planeta u Sunčevom sistemu i jedina u glavnom asteroidnom pojasu, ima kompleksne organske materije, moguće erupcije i dosta zaleđene vode, otkrila je još sonda Don američke agencije NASA. Poreklo te materije još nije dovoljno poznato – da li su nastali na Cereri ili su ih doneli asteroidi bogati ugljenikom?

Cerera (koju mnogi pogrešno nazivaju i Ceres) je možda nekad bila vodeni svet, sa ogromnim okeanima u kojima su mogle da se dešavaju zanimljive hemijske reakcije. Ako su organske materije nastale na Cereri, to može da znači da je ova planeta nekad bila naseljiva, pokazuje istraživanje, a piše IFLScience.

- Organske materije prvobirno su otkrivene u velikom krateru, što nas je motivisalo da pogledamo kako udari asteroida utiču na ove materije. Otkrivamo da su organske materije nekad bile rasprostranjenije nego što se mislilo i da su otpornije na uslove kakvi vladaju na patuljastoj planeti – rekao je Terik Dejli, naučnik Laboratorije za primenjenu fiziku „Džon Hopkins“, u saopštenju.

Novo istraživanje, koje je predstavljeno na susretu Geološkog društva Amerika, značajno će uticati na shvatanje porekla organskih materija na patuljastoj planeti koja kruži oko Sunca između Marsa i Jupitera.

- Iako su istraživači eksperimentisali sa uticajem udara i šoka na različite organske materije, nijedna studija nije bila posvećena tipu organskih jedinjenja koji su detektovani na Cereri – rekao je Dejli.

Tim naučnika koristio je oružje NASA za simulaciju udara asteroida u uslovima kakvi postoje na patiljastoj planeti. To im je dalo dovoljno podataka za mnoge zaključke, ali ne za odgovor na poreklo alifatičnih jedinjenja. Kada su kombinovali podatke sa onima koje je donela sonda Don, zaključili su da ta jedinjenja dolaze iz unutrašnjosti Cerere.

- Koristeći prednosti dva različita seta podataka, uspeli smo da napravimo mapu potencijalnih oblasti bogatih organskim jedinjenjima na Cereri. Imamo dovoljno podataka koji sugerišu prisustvo vode na patuljastoj planeti. Iako poreklo organskih jedinjenja i dalje nije dovoljno jasno, imamo dovoljno dokaza da kažemo da su nastali na Cereri i to najverovatnije u prisustvu vode – rekao je Huan Rizos, astrofizičar Instituta za astrofiziku u Španiji.

(Telegraf Nauka/IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>