• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Astronomi objašnjavaju misterioznu uvrnutost Mlečnog puta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mlečni put se obično opisuje kao spljošten, rotirajući disk od prašine, gasa i zvezda. Međutim, ako biste se mogli udaljiti i fotografisati sa oboda, zapravo ima izraženu iskrivljenost – kao da ste pokušali da uvrnete gramofonsku ploču.

  • 0

Iako naučnici odavno znaju da je Mlečni put iskrivljen, nije bilo objašnjenja zašto je tako.

Sad su harvardski atronomi izveli prve kalkulacije koje potpuno objašnjavaju ovaj fenomen, sa ubedljivim dokazima koji ukazuju na smeštenost Mlečnog puta u iskrivljenom oreolu tamne materije, piše SciTech Daily.

Naša galaksija se nalazi unutar difuznog oblaka zvanog zvezdani oreol, koji se proteže mnogo dalje u kosmos. Hardvardski tim je prošle godine zaključio da je zvezdani oreol nagnut i eliptičan.

Na osnovu toga, istraživači su pretpostavili isti oblik oreola tamne materije, većeg entiteta koji ubuhvata sve u i oko Mlečnog puta. Tamna materija čini 80% mase galaksije, ali je nevidljiva jer nema interakciju sa svetlošću, tako da oblik tog oreola mora biti posredno izveden. Pomoću modela za kalkulaciju orbita zvezda unutar nagnutog, eliptičnog oreola tamne materije, naučnici su otkrili skoro potpuno poklapanje sa postojećim opservacijama o uvrnutoj galaksiji.

Nagnuti tamni oreol je zapravo prilično uobičajen u simulacijama, ali niko nije istraživao njegov uticaj na Mlečni put. Ispostavlja se da je ta nagnutost elegantan način da se objasne i veličina i pravac iskrivljenog diska naše galaksije.

Naučnici su dugo pretpostavljali da je Mlečni put nastao uskled galaktičkog sudara. Ovaj rad potkrepljuje tu hipotezu.

Da se galasija razvijala sama, imala bi fini, sferični oreol, fini ravan disk. Tako da činjenica da je oreol nagnut i ima eliptičan oblik sugeriše da je naša galaksija doživela spajanje galaksija, kad se dve galaksije sudare.

Kalkulacija verovatnog oblika oreola tamne materije mogla bi takođe dati naznake za svojstva i čestičnu prirodu same tamne materije, još uvek misterije u fizici. To uključuje nove načine uočavanja kinematičkih tragova tamnih suboreola, minijaturnih oreola tamne materije koji jurcaju po galaksiji.

(Telegraf Nauka/SciTech Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>