• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Milenijumski soko“ juri ka Suncu? Kometa posle snažne erupcije opet dobila neverovatne rogove

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kriovulkanska kometa 12P/Pons-Bruks, prečnika oko 30 kilometara, dobila je neobičan oblik nakon druge erupcije za tri meseca

  • 0

Vulkanska kometa veličine malog grada imala je snažnu erupciju drugi put za tri meseca i ponovo je dobila par džinovskih rogova zbog kojih je još letos poređena sa letelicom „Milenijumski soko“ iz „Ratova zvezda“, javio je LiveScience.

Kometa nazvana 12P/Pons-Bruks je kriovulkanska kometa. Ima čvrsto jezgro sa prečnikom od oko 30 kilometara i ispunjena je mešavinom leda, prašine i gasa, poznatim kao kriomagma. Jezgro okružuje oblak gasa nazvanog koma koji curi iz unutrašnjosti komete.

Kada solarna radijacija zagreje unutrašnjost komete, pritisak se nagomila i kometa ima snažnu erupciju u kojoj izbacuje ledenu utrobu u svemir kroz pukotine u omotaču jezgra. Prethodna erupcija zabeležena je 20. jula, o čemu je izvestio Telegraf Nauka.

Astronomi su 5. oktobra primetili veliku erupciju na kometi 12P, kada je postala desetine puta sjajnija zbog svetla koje se reflektuje sa produžene kome, saopštila je Britanska astronomska asocijacija (BAA), koja pažljivo motri kometu.

Tokom narednih nekoliko dana, koma komete se raširila još i razvila specifične rogove, javio je Spaceweather.som. Kao i nakon erupcije pre oko tri meseca, mnogi su je uporedili sa „Milenijumskim sokolom“.

- Neobičan oblik kome komete verovatno je posledica neobičnog oblika samog jezgra 12P – rekao je u julu za LiveScience Ričard Majls, astronom Britanske astronomske asocijacije i stručnjak za kriovulkanske komete.

Kometa 12P ima jedan od najdužih orbitalnih perioda – potrebna je 71 godina da obiđe oko Sunca. Kometa trenutno juri ka Suncu i najbliža će mu biti 21. aprila 2024, a Zemlji će se najviše približiti 2. juna 2024, kada će biti vidljiva na nebu. Zanimljivo je da je erupcija 20. jula bila prva koja je zabeležena na ovoj kometi posle 69 godina.

Kometa 12P nije jedina vulkanska kometa koju naučnici prate. Poslednjih godina bilo je nekoliko erupcija komete 29P/Švasman-Vačman, najburnije u našem planetarnom sistemu.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>