• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Boli svaki korak, najviše tabani i krsta“: Astronaut otkrio kako je hodati na Zemlji posle 371 dana u svemiru

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvih nekoliko dana po povratku, um ti je bistar, ali telo ne odgovara na njegove komande onako kako želiš, rekao je Frenk Rubio, američki rekorder po boravku u svemiru

  • 0

Navikavanje na gravitaciju Zemlje posle 371 dana provedenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) nije nimalo lako, rekao je Frenk Rubio, američki astronaut, prenosi Phys.org.

- Hodanje je bilo bolno prvih dana. Posebno bole tabani i krsta. Mislim da je razlog bola činjenica da donji deo leđa sada pridržava polovinu težine tela – rekao je on na konferenciju u Svemirskom centru Džonson u Hjustonu.

Mentalni preokret

Frenk Rubio, astronaut, rekorder Astronaut Frenk Rubio Foto: NASA Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Rubio, sin migranata iz Salvadora, otišao je u orbitu na šest meseci, a vratio se posle nešto više od godinu dana.

- Činjenica da je trebalo da provedem celu godinu zgrčen u svemiru za mene je bila neka vrsta mučenja, jer sam ja čovek koji voli da bude napolju. Ali to je bila misija. Nakon što je produžena, napravio sam mentalni preokret i rekao sebi: „Ovo je moj svet i moram da se nosim sa tim“ – rekao je on.

Kako kaže, navikavanje na gravitaciju nije baš jednostavno.

- Prvih nekoliko dana po povratku skrećeš levo ili desno iako pokušavaš da ideš pravo. Um ti je bistar, ali telo ne odgovara na njegove komande na način koji to očekuješ – rekao je Rubio.

Astronaut dodaje da je tokom boravka na MSS uspeo da uzgoji paradajz.

- Mislim da je to prvi paradajz u svemiru – rekao je on.

Svemirski rekorderi

Rubio je u orbitu otišao ruskom letelicom Sojuz MS-22, zajedno sa kosmonautima Sergejom Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom. Oni su poleteli sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu 21. septembra 2022. Misija je trebalo da traje šest meseci, ali je 14. decembra otkriveno da curi rashladna tečnost iz Sojuza, zbog čega je ta letelica vraćena na Zemlju bez posade, a njihova misija je produžena. Sleteli su u Kazahstan 27. septembra 2023.

MSS, Frenk Rubio, Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin Frenk Rubio, Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin nekoliko dana pred poletanje 2022. Foto: Bill Ingalls / NASA via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Zbog ove misije, Rubio je postao američki astronaut koji je najviše vremena proveo u orbiti, ali njegove ruske kolege nisu oborile rekord za kosmonaute. Na prvom mestu među kosmonautima, ali i svim putnicima u svemir, jeste Valerij Poljakom. On je na svemirskoj stanici mir tokom 1994. i 1995. proveo 437,75 dana. Prokopjev i Petelin su sada na drugom mestu sa 371 danom u orbiti.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, stručnjaci smatraju da dugotrajni boravak u svemiru , a posebno puna godina, mnogo menja ljudsku fiziologiju i psihologiju. Jedna od najvećih promena je boravak u mikrogravitaciji, zahvaljujući kojoj astronauti uglavnom lebde tokom boravka u MSS. Osim toga, jedna od važnih posledica je gubitak mišićne mase i gubitak mase kostiju, a takođe im otiču oči i muti im se vid.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>