• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Problemi sprečili buđenje, svi se mole za uspeh: Odloženo uključivanje indijskih sondi na Mesecu, razlog tajna

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

ISRO je planirala da 22. septembra pokrene proces pokretanja i da čeka potvrdni signal sa lunarnih instrumenata, ali je odluka promenjena

  • 1
Vikram, ISRO, Mesec, Indija Foto: Twitter/ISRO (https://twitter.com/isro)

Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) planirala je da danas, 22. septembra 2023, pokuša buđenje sonde Vikram i rovera Pragjan, koji su na Mesecu od 23. avgusta, ali su od početka lunarne noći 4. septembra u fazi sna. Međutim, od tog plana se iznenada odustalo, javila je India Today.

- Planirali smo da reaktiviramo rover i sondu večeras, ali iz nekih razloga to ćemo učiniti tek sutra uveče. Imamo plan da probudimo sondu i rover iz sna i da ih reaktiviramo. Imali smo neke planove da pomerimo rover 300-350 metara, ali iz nekih razloga rover je pomeren samo 105 metara – rekao je za agenciju ANI Nilesh Desaji, direktor centra za svemirske aplikacije ISRO.

On nije hteo da kaže koji su to razlozi, ali su indijski mediji preneli da se svi mole za uspeh misije Čandrajan-3 i za reaktivaciju Vikrama i Pragjana, koji su postali neka vrsta simbola ponosa Indije.

Kada su poslati na Mesec u okviru istorijske indijske misije Čandrajan-3, od sonde i rovera se očekivalo da rade samo tokom jednog lunarnog dana, što je oko 14 dana na Zemlji. Novine Indian Express objavile su da elektronika na modulu i roveru nije dizajnirana da izdrži ekstremno niske temperature, koje tokom lunarne noći dostižu minus 120 stepeni.

Inače, Indija je tek četvrta zemlja koja je uspešno spustila letelicu na Mesec, posle SSSR, SAD i Kine, ali i prva zemlja koja je to uspela u oblasti lunarnog južnog pola.

Indijski lunarni instrumenti do sada su poslali na Zemlju veoma važne podatke o temperaturama na južnom polu Meseca, kao i o sastavu zemljišta u kome je otkriveno i prisustvo sumpora, što se smatra najvažnijim otkrićem. Takođe, zabeležili su i prvi potres tla od sedamdesetih godina, kada je na Mesecu bila misija Apolo.

(Telegraf Nauka/India Today)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sudija Dred

    24. septembar 2023. | 13:48

    Odlična im je ova skraćenica, ISRO. Predlažem da naša bude SISA, Srpska istraživačka svemirska agencija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>