• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatan let sonde Parker: Koronalna eksplozija prvi put snimljena iz blizine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Solarna sonda prošla je kroz plazmu 5. septembra 2022, ali su naučnici tek sad objavili podatke i analize

  • 0
Parker, solarna sonda, Sunce Solarna sonda Parker... Foto: APL/NASA / Zuma Press / Profimedia

Solarna sonda Parker američke agencije NASA postala je prva svemirska letelica koja je prošla kroz koronalnu eksploziju, a uspešno je snimila ceo događaj, piše LiveScience.

Letelica je prošla kroz masivnu solarnu erupciju 5. septembra 2022, uspela je da se kroz plazmu probije na drugu stranu, a rezultati koji su tada zabeleženi sada su proučeni i objavljeni u The Astrophysical Journal.

- Ovo je najbliže proučavanje koronalne ekspozije do sada. Nikada nismo videli događaj ove magnitude iz ove blizine – rekao je u saopštenju Nur Rauafi, naučnik Laboratorije za primenjenu fiziku Džon Hopkins u Merilendu i naučnik projekta „Solarna sonda Parker“.

Koronalne eksplozije su erupcije koje putuju brzinom od nekoliko miliona kilometara na sat i skupljaju čestice solarnih vetrova da naprave talas.

Solarna proba Parker lansirana je ka Suncu u avgustu 2018. Ima zaštitu od toplote i radijacije, pa je mogla da leti na rastojanju od 9,2 miliona kilometara od Sunca kada je primetila koronalnu eksploziju.

Bolje shvatanje koronalnih eksplozija je važno za zaštitu naše planete od geomagnetnih oluja.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>