• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici objašnjavaju kosmički „znak pitanja“ snimljen teleskopom „Džejms Veb“

Vreme čitanja: oko 1 min.

S obzirom na mnoštvo nepoznanica koje i dalje postoje za istraživače ogromnog prostranstva univezuma, nedavno otkriće u dalekom svemiru nečega što liči na gigantski znak pitanja izgleda sasvim primereno.

  • 0

Snimljen moćnim kosmičkim teleskopom „Džejms Veb“, taj blještavi, karakteristični objekat jasno ima oblik znaka pitanja, ostavljajući astronome upitane da li nas svemir zadirkuje ili možda motiviše da nastavimo pretragu svemirskih dubina zbog tajni koje bismo mogli otkriti, piše Digital Trends.

Međutim, pošto su neko vreme analizirali taj prizor, naučnici smatraju da najverovatnije prikazuje par galaksija koje se spajaju, dok perspektiva teleskopa čini da taj događaj poprimi oblik poznatog pravopisnog znaka.

„To je verovatno neka daleka galaksija ili možda galaksije u interakciji, čija delovanja su mogla proizvesti iskrivljeni oblik znaka pitanja. Dodatno posmatranje je potrebno da se sa bilo kakvom sigurnošću utvrdi o čemu se radi“, saopštio je Institut za kosmičke teleskope u Baltimoru, dodajući da bi ovo mogao biti prvi put da astronomi vide kosmički znak pitanja.

Snimak tog znaka je objavljen krajem juna, ali je tek sad počeo da privlači veliku pažnju.

Glavni deo snimka predstavlja detaljan pogled na dve aktivno formirajuće mlade zvezde (Herbig Hero 46/47) udaljene 1.470 svetlosnih godina od Zemlje, u sazvežđu Jedra. Zvezde su okružene diskom od materijala kojim se hrane dok rastu. Znak pitanja se može primetiti tek u pozadini na dnu slike.

Teleskop „Džejms Veb“, koji je udaljen više od milion i po kilometara od Zemlje, nedavno je proslavio prvu godinu rada objavljujući još jedan zadivljujući snimak iz dalekog svemira.

Deset milijardi dolara vredan projekat predstavlja saradnju između NASA, Evropske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije. Cilj su revolucionarna otkrića o poreklu univerzuma uz istovremeno traganje za dalekim planetama na kojima je moguć život.

(Telegraf Nauka/Digital Trends)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>