• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muški skakavci služe kao suncobrani dok ženke polažu jaja na vrućini

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Entomolozi iz Mauritanskog centra za pustinjske skakavce otkrili su da se muški skakavci popnu na ženke prilikom polaganja jaja tokom vrelog dana.

  • 0
Skakavci Foto: Shutterstock/ Vladimir Wrangel

Ranija istraživanja i usmena svedočanstva govore da rojevi skakavaca mogu uništiti velike površine useva za vrlo kratko vreme i da se razmnožavaju brzo.

Neki istraživači takođe kažu da ženke generalno polažu jaja uveče, kad je hladnije, ali je viđeno da neke to rade tokom vrelog perioda dana, prenosi Phys.org.

Da bi otkrili kako ženke izvode taj poduhvat, istraživači su nekoliko puta posetili Saharu tokom rojenja skakavaca. Videli su da se mužjaci penju na ženke kao radi parenja dok polažu jaja, ali samo tokom obdanice. Slično ponašanje mužjaka je viđeno noću, kako drugi mužjaci ne bi ometali polaganje jaja.

Da bi bili sigurni da se ne radi o nekom slučajnom događaju, istraživači su tražili parove skakavaca tokom perioda kad je pustinjsko tlo dostizalo temperaturu od 48 stepeni Celzijusovih. Utvrđeno je da su se mužjaci u takvim okolnostima penjali na ženke u oko 90% slučajeva.

Parovi su se takođe kretali zajedno dok je Sunce prelazilo preko neba, ostajući u paralelnom položaju prema njegovim zracima. Termovizijske kamere su pokazale da su tela tih ženki hladnija nego tela onih nezaštićenih.

Istraživači su takođe izveli jednostavan eksperiment: zalepili su mrtve skakavce za štapiće i pričvrstili ih za tlo – neke u parovima, neke same. Merenje temperature njihovih tela pokazalo je da tela služe kao zaštita od sunca – ona ispod su bila hladnija.

Nalazi bi mogli dovesti do novih načina upotrebe pesticida u borbi protiv najezde skakavaca, sprečavajući uništenje useva.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>