• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrivena nova vrsta ajkule čekićarke – sa izuzetno lopatastim oblikom glave

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici su otkrili novu vrstu ajkule čekićarke među ajkulama lopatarkama.

  • 0

Te ajkule su već upečatljive zbog lopatastog izgleda, ali nova vrsta ima baš izražen oblik. Žive i u Atlantiku i u Pacifiku i smatralo se da predstavljaju jednu vrstu – Sphyrna tiburo, piše IFL Science.

Imaju i neobičan izgled i neobičan način života – jedna su od malobrojnih vrsta ajkula svaštojeda pošto vole da jedu morsku travu. Takođe su najmanje od ajkula čekićarki, sa karakterističnim lateralnim izbočinama glave u strukturu zvanu cefalofoil.

Međutim, među njima se skrivala još jedna „lopatoglava“ vrsta ajkula. Otkrivena je kad su naučnici detaljno posmatrali 23 ajkule naizgled iz iste vrste i shvatili da postoje značajne razlike između nekih, iako su izgledale gotovo identično.

U pitanju su bile razlike u pršljenovima i genetskim markerima, što je bilo dovoljno za identifikaciju nove vrste – Sphyrna alleni. Tako je ova populacija ajkula u zapadnom Atlantiku podeljena na dve vrste.

Otkrića novih vrsta su nešto što vidimo širom životinjskog carstva. Što više saznajemo o posebnim stvorenjima sa kojima delimo planetu, postaje nam lakše da ih razlikujemo.

„Alleni“ u nazivu nove vrste je u čast Pola Alena, jednog od osnivača Majkrosofta, čija fondacija je finansirala brojne projekte posvećene ajkulama i ražama.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>