• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žaba koja se smeje i crv Dejvida Atenboroa su među 750 novih vrsta registrovanih u Australiji

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lista australijskih vrsta se širi – uključen je i pauk sa kružnom mrežom nazvan po „Marvelovom“ liku u tumačenju Toma Hardija, Venomu.

  • 0

Žaba koja se smeje i interplimski morski crv nazvan po Dejvidu Atenborou nalaze se među 750 životinja, biljaka i drugih novoregistrovanih organizama na listi australijskih vrsta.

Žaba Litoria ridibunda, koja se smeje, a ne krekeće, crv Marphysa davidattenboroughi i mišoliki torbar iz Pilbare Planigale tealei dodati su na listu prošle godine.

Još jedna vrsta sa čuvenim imenjakom koja je nova na listi je pauk sa kružnom mrežom Venomius tomhardyi – nazvan po „Marvelovom“ liku u izvođenju Toma Hardija.

Lista predstavlja taksonomsku bazu podataka koja zvanično opisuje biljke, životinje, gljivice i druge organizme sa postojbinom u Australiji.

Taksonomija je nauka opisivanja, imenovanja i registrovanja života na Zemlji. Taksonomi tragaju za razlikama u fizičkom izgledu, genetici, ponašanju i lokaciji radi određivanja vrsta koje su nove za modernu nauku.

„Ljudi će možda biti zapanjeni kad čuju da 70% originalno australijskih vrsta nije imenovano i poznato nauci“, kaže ministarka za životnu sredinu Tanja Plibersek. „Australija je globalni centar biodiverziteta sa više od 150.000 sopstvenih vrsta, a dnevno se imenuju otprilike dve nove vrste“.

Dok su mnoge vrste možda nepoznate zapadnoj nauci, verovatno su hiljadama godina poznate starosedelačkim narodima i bitne za njihovu kulturu. Kombinacija starosedelačkog ekološkog i kulturnog znanja sa brzim razvojem metoda za istraživanje prirode i genetskih pristupa će doprineti razumevanju izuzetnog biodiverziteta Australije.

Mnoge od novoopisanih vrsta su beskičmenjaci i oni su velika većina australijskih životinja. Takođe, većina vrsta beskičmenjaka tek treba da bude zvanično opisana.

Plibersek kaže da će 14 projekata deliti finansijska sredstva od dva miliona dolara u cilju imenovanja i klasifikacije australijskih vrsta ove i sledeće godine.

Među projektima je dalje izučavanje žabe koja se smeje. Pomoću aplikacije FrogID će se upoređivati razlike u oglašavanju mužjaka, a DNK iz muzejskih primeraka će se koristiti za identifikaciju i opisivanje novih vrsta žaba.

Drugi projekti uključuju zvanično opisivanje barem 120 vrsta šestog po veličini roda biljaka u Australiji – Lepidosperma; analizu porodice pauka koji pletu kružne mreže radi identifikacije 50 novih vrsta; i procenu biodiverziteta rakova u dubokim morskim parkovima Zapadne Australije.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>