• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Permanentne izmene gena tardigrada pomažu da se objasni njihova čudesna izdržljivost

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke vrste tardigrada su veoma otporne na razne ekstremne uslove koji su smrtonosni za većinu drugih oblika života. Genetska baza za ove izuzetne sposobnosti ostaje nedokučiva.

  • 0
Tardigrade, vodeni medved Foto: Shutterstock

Istraživači sa Tokijskog univerziteta su uspešno modifikovali gene koristeći tehniku CRISPR kod vrlo otporne vrste tardigrada koju ranije nije bilo moguće proučavati pomoću instrumenata za modifikovanje genoma, piše Phys.org.

Uspešna primena CRISPR na bespolnu vrstu tardigrada direktno proizvodi potomke sa izmenjenim genima. Dizajn i modifikacija određenih gena omogućavaju ispitivanje koji su odgovorni za izdržljivost tardigrada i kako ta izdržljivost može da funkcioniše.

Tardigradi su sposobni da izdrže ekstremnu toplotu, hladnoću, sušu, pa čak i vakuum u svemiru. Naravno, istraživači su ne samo radoznali, već i tragaju za mogućim primenama jednog dana ako otkrijemo tajne ovih vodenih medvedića.

Da bismo razumeli te supermoći, prvo moramo da razumemo kako njihovi geni funkcionišu, kažu naučnici, koji su razvili metod modifikacije dodavanja gena, uklanjajući ih ili zamenjujući kod vrste Ramazzottius varieornatus.

Nova tehnika nazvana direktni parentalni CRISPR (DIPA-CRISPR), zasnovana na čuvenoj tehnici modifikacije gena CRISPR, služi kao genetski skalpel za rezanje i izmenu gena efikasnije nego ikad ranije. DIPA-CRISPR ima mogućnost uticaja na genom potomstva ciljanog organizma.

Ramazzottius varieornatus je potpuno ženska vrsta koja se razmnožava bespolno, i skoro čitavo potomstvo je imalo dve identične kopije istog modifikovanog gena, za razliku od drugih životinja, čineći idealnog kandidata za DIPA-CRISPR.

„Jednostavno je trebalo da ubrizgamo CRISPR instrumente programirane da ciljaju određene gene radi uklanjanja u telo roditelja da bismo dobili modifikovano potomstvo“, kažu istraživači.

„Takođe smo mogli dobiti genski modifikovano potomstvo ubrizgavanjem ekstra DNK fragmenata koje želimo da uključimo. To omogućava preciznu modifikaciju genoma tardigrada, omogućavajući, na primer, kontrolu načina ekspresije individualnih gena, ili izražavanja funkcija gena“.

Glavna crta izdržljivosti koju ova vrsta pokazuje jeste sposobnost preživljavanja ekstremne dehidracije tokom dugih perioda. Ranije je otkriveno da je to delom zbog specijalne vrste proteinskog gela u ćelijama. Ova odlika je zanimljiva jer je takođe primenjena na ljudskim ćelijama.

Istraživači smatraju da treba ispitati da li nešto kao čitav ljudski organ može jednog dana biti uspešno dehidrirano i rehidrirano bez oštećenja. Ako je to moguće, moglo bi bitno izmeniti način doniranja, transporta i hirurške upotrebe organa.

Neki ljudi se osećaju uznemireno zbog genetskog inženjeringa, ali su eksperimenti izvedeni u strogo kontrolisanim uslovima, a modifikovani organizmi čuvani u zatvorenim prostorima, kažu naučnici.

CRISPR može biti izvanredno sredstvo za razumevanje života i korisne aplikacije. Ne samo da tardigradi daju uvid u mogući medicinski napredak, već njihove izuzetene osobine znače da su imali izvanrednu evolucionu istoriju, koju bismo mogli saznati upoređujući njihove genome sa blisko povezanim stvorenjima pomoću nove tehnike.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>