• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za ujed najotrovnijeg evropskog pauka napravljen novi protivotrov

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim istraživača osmislio serum s ljudskim antitelima koji može da pomogne kod napada crne udovice

  • 0
Crna udovica Crna udovica ili Latrodectus tredecimguttatus... Foto: Renato Granieri / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici su napravili novi protivotrov za ujed crne udovice (Latrodectus tredecimguttatus). Ovaj serum koristi ljudska antitela da se izbori sa efektima jakog toksina pauka.

Protivotrov je, navodi LiveScience, superiorniji od postojećih, ali potrebno je više testova pre nego što počnu da ga daju pacijentima.

Kada evropska crna udovica ujede nekog, ona ispušta moćan toksin nazvan alfa-latrotoksin. On napada nervni sistem i izaziva latrodektizam, pacijenti osećaju jak bol, mučninu, glavobolju… Bez lečenja, ovi jaki simptomi mogu da traju danima, ali je stanje retko kad fatalno.

Osobe koje ujede evropska crna udovica obično dobijaju lekove protiv bolova. Postoji i protivotrov koji ima antitela iz konja. Ona jačaju odgovor imunosistema na ujed i pomažu u borbi protiv simptoma. Međutim, pošto su u pitanju antitela iz konja, imunosistem može da ih prepozna kao strana tela i da dovede do opasne alergijske reakcije.

Novi protivotrov predstavljen je u novoj studiji objavljenoj u žurnalu Frontiers in Immunology. On koristi ljudska antitela nastala u laboratoriji. Antitela napadaju alfa-latrotoksin i prave antitela koja su jedinstvena za ljude, pa nema opasnosti po imunosistem.

Ipak, potrebno je bar nekoliko godina rada da bi se započelo sa kliničkim testiranjima na ljudima, a i ona bi mogla da traju do 10 godina, rekao je za LiveScience Maksimilijan Rusčig, glavni autor istraživanja i doktorand Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Video: "Šta je ovo i zašto je izašlo iz odvoda?": Vuk u kupatilu spazio jezivog pauka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>