• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orke koje „napadaju“ čamce su zapravo tinejdžeri u potrazi za zabavom

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orke kod pirinejske obale provode manje vremena u lovu, a više u istraživanju novih igara zahvaljujući nedavnom oporavku omiljenog plena, atlantske tune plavoperke.

  • 0

Orke koje četiri godine udaraju čamce u pirinejskim vodama verovatno su samo tinejdžeri kojima je dosadno i imaju previše slobodnog vremena, piše Live Science.

Izveštaj od 24. maja kaže da orke (Orcinus orcas) umešane u niz udara u čamce na jugozapadu Evrope provode manje vremena loveći, a više istražujući nove vrste zabave pošto su se populacije njihovog omiljenog plena oporavile. Barem 673 interakcije sa čamcima od maja 2020, u kojima je šest čamaca potonulo, možda su se desile zato što orke imaju više slobodnog vremena.

Nešto u vezi s kormilom sa donje strane čamaca izgleda privlači orke, naročito mlade pripadnike grupe, koji su generalno radoznaliji. Šta god da je u pitanju, one ne razumeju da mogu oštetiti kormilo i tako ugroziti ljudska bića. Ne postoji ništa u ponašanju ovih životinja što ukazuje na njihovu agresivnost, kaže Aleks Zerbini sa Vašingtonskog univerziteta, predsednik naučnog odbora Međunarodne komisije za zaštitu kitova.

Za 15 orki se zna da su bile u interakciji sa čamcima, uglavnom mladi mužjaci. Te orke su podskup vrlo ugrožene pirinejske populacije, čiji broj se procenjuje na manje od 40.

Video snimak od 17. maja prikazuje kako orke lome kormilo udarajući ga nosevima i glavama. To je vrlo opasna igra, ali ipak igra, kažu eksperti.

Igra pirinejskih orki sa čamcima može se povezati sa porastom populacije atlantske tune plavoperke (Thunnus thynnus), njihove omiljene hrane, koja je ranije bila meta neobuzdanog ribolova i čija brojnost je pala na kritične nivoe krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, ali su se populacije u istočnom Atkantiku i Mediteranu uveliko oporavile tokom proteklih 15 godina.

Obilje tune moglo bi značiti da orke imaju mnogo slobodnog vremena pošto ne moraju da pojedu svaku ribu koju nađu. Udaranje u čamce bi moglo biti popularno poput ranijih ludorija – uključujući nošenje mrtvih lososa kao šešira i bacanje malih pliskavica unaokolo – ali nema dovoljno podataka da bi se tačno utvrdilo kako se to ponašanje širi unutar populacije.

Udaranje u čamce je možda zabava za orke, ali sigurno nije za pomorce. Naučnici preporučuju sklanjanje od orki kad je to moguće, postavljanje kormila koja su hrapava ili neravna, a ne glatka, i proizvodnju praskajućih zvukova u vodi.

„Ne želimo da vidimo još potopljenih čamaca i ljudi u nevolji, ali takođe ne želimo da životinje budu povređene. Ne smemo zaboraviti da je to njihova životna sredina“, kaže Zerbini.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>