• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Planeta gori, a ništa se ne menja! I maj je bio najtopliji u istoriji, već 12 meseci padaju svi rekordi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šokantno je, ali ne i iznenađujuće da smo dostigli niz od 12 meseci, poručio direktor Kopernika Karlo Buontempo

  • 5
Termometar, temperatura, vremenska prognoza, vreme, sunce Foto: Shutterstock

Maj 2024. bio je najtopliji maj otkako postoje podaci, saopštio je Servis za klimatske promene Kopernik, koji finansira Evropska unija. Sa globalnom temperaturom višom za 0,65 stepeni od proseka za period od 1991. do 2020, ovo je 12. mesec zaredom u kojima su globalne temperature oborile sve rekorde.

- Šokantno je, ali ne i iznenađujuće da smo dostigli niz od 12 meseci. Ova sekvenca meseci u kojima se obaraju svi rekordi biće jednom prekinuta, ali trag klimatskih promena ostaje i nema nikakvog znaka da će ovaj trend da se promeni. Živimo u vremenima bez presedana, ali takođe imamo znanja bez presedana za praćenje klime i to može da nam pomogne u budućim akcijama – rekao je u saopštenju Karlo Buontempo, direktor Kopernika.

On je dodao da ako stabilizujemo količinu gasova s efektom staklene bašte u atmosferi možemo da se vratimo na niže temperature do kraja veka.

- Tokom prethodne godine, svaki mesec u kalendaru je povećao temperaturu. Naša planeta pokušava da nam nešto kaže. Ali čini se da ne želimo da čujemo. Rušimo globalne temperaturne rekorde. Vreme je da se mobilišemo i da delujemo – rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, u saopštenju.

Podaci Kopernika pokazuju da su globalne temperature u maju 2024. bile 1,52 stepena iznad onih od 1850. do 1900. To znači i da je ovo 11. mesec zaredom da su temperature 1,5 ili više stepeni više od predindustrijskog proseka.

(Telegraf Nauka)

Video: Katastrofa u Španiji: Pogledajte posledice najveće suše u poslednjih hiljadu godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    5. jun 2024. | 17:43

    Pa to industrijsko doba, kao i elektronsko doba je nametnula ta ZLATNA MILIJARDA nedodirljivih. Ogromnoj većini stanovništva u svetu bilo je, a i sada, dovoljno uglavnom poljoprivredno doba. Guterešu, direktoru Kopernika i ostalim "dušebrižnicima postavljam pitanja: Ko vodi ratove skoro stalno na ovoj jadnoj planeti, ko se poigrava sa atmosferom, zasejavanjem, šta će im tolika fosilna goriva za ratove i industriju? Čemu služi HARP i geoinžinjering? Itd, itd. Ko se time bavi? Sigurno ne 8 milijardi ljudi, već ona 1 MILIJARDA. NEKO TREBA DA SE SAMO POKRIJE UŠIMA I ZAĆUTI! Lekcije smo mi, obični ljudi, odlično naučili. Sve je jasno!!!

  • Pobor

    5. jun 2024. | 16:41

    Planeta ne gori svuda. U Parizu laganih 20 stepeni. Prijatno i nema naznake vrucine.

  • Kole

    5. jun 2024. | 18:35

    Bitno je samo da se sektaši iz EU i SAD i dalje ubrzano bogate!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>