• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Invazija cvrčaka može imati neobičan efekat na ljude sa tinitusom

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Delovi Sjedinjenih Američkih Država imaće šest bučnih nedelja pred sobom.

  • 0
Periodični cvrčak Foto: Pixabay/dankeck

Bilioni cvrčaka su spremni za invaziju širom delova SAD ovog proleća, preplavljujući srednji zapad i jugoistok intenzivnim zujanjem. Jedna grupa ljudi koji bi neočekivano mogli biti pogođeni ovom „apokalipsom“ su oni sa tinitusom, stanjem koje uključuje percepciju neželjenog zvonjenja, zujanja ili fijukanja u uhu.

Stručnjaci za auditivnu percepciju su nedavno izjavili da bi invazija cvrčaka mogla pomoći nekim ljudima sa tinitusom. Međutim, drugima bi oluja zujećih insekata mogla pogoršati simptome, piše IFL Science.

Neke individue su izjavile da zvuk cvrčaka „maskira“ nihov tinitus. Spoljnji zvuk cvrčaka je dovoljno jak i dovoljno široke frekvencije da ublaži sve ili neke aspekte tinitusa, tako da tinitus postane blag ili nečujan. Taj efekat je privremen – kad spoljnji zvuk nestane, maskiranje prestaje.

Međutim, glasni zvuci cvrčaka takođe mogu pogoršati tinitus, tako da morate proveriti kako ti zvuci deluju na vas.

Zvuci cvrčaka predstavljaju želju da se privuku partneri. Muški cvrčci proizvode svoje zujanje pomoću specijalizovanih struktura na grudima zvanih timbalne strukture. Ženke takođe proizvode zvuke, ali koriste krila.

Insekti u velikom broju mogu napraviti strašnu buku, dostižući 90-110 decibela, otprilike kao motocikl ili buldožer.

Cvrčci provode najveći deo života pod zemljom, a grupe poznate kao rojevi izlaze samo svakih 13 ili 17 godina. Ova godina će biti prilično dramatična pošto će dva roja sinhronizovati svoj izlazak prvi put u periodu od 221 godinu – roj XIX sa životnim ciklusom od 13 godina i roj XIII sa životnim ciklusom od 17 godina.

Očekuje se da će izlazak dva roja trajati od maja do kraja juna.

Topliji dan znači jače zvuke, što je dodatni razlog da potražite klimatizovano sklonište. Ipak, budite sigurni da će zvuci prestati za oko šest nedelja.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>