• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tropska „šuma leptira“ u italijanskim Alpima: Spektakl boja na samo 600 kvadrata

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Staklenik u Trentu napravljen je po ugledu na prirodu na planinama Undžugva u Tanzaniji

  • 0

U velikom i bujnom stakleniku visoko u Alpima letiri različitih vrsta i najverovatnijih boja slobodno mogu da lete dok se u okolnim strukturama razvijaju larve. To je tropska „šuma leptira“ u Trentu, u Italiji, projekat Muzeja nauke (MUSE) u Italiji, javio je AP.

Staklenik je napravljen po ugledu na uslove na planinama Undžugva u Tanzaniji, nacionalnom parku i jednom od mesta sa najneverovatnijim biodiverzitetom.

„Šuma leptira“ ima biljke endemske za region, kao i ptice, reptile, vodozemce, ribe i beskičmenjake iz različitih delova sveta na 600 kvadratnih metara sa šumom, liticama i vodopadima.

Šuma leptira Frančeska Rosi pokazuje ženku vrste Papilio lowi chrysalis... Foto: Tanjug / AP Photo / Luca Bruno

Ovaj staklenik je napravljen ovog proleća kako bi pokazao ljudima šta MUSE radi u planinama Undžugva kako bi proučavao i štitio biodiverzitet od deforestacije i klimatskih promena.

- Naš cilj je da bolje proučavamo šta se dešava. Pratimo biodiverzitet i razvijamo projekte koji će privući pažnju ljudi na problem koji postoji – rekla je Lisa Angelini, botaničarka i direktorka staklenika.

(Telegraf Nauka / AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>