• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je potpuna katastrofa! April je bio najtopliji u istoriji, rekordi padaju već 11 meseci zaredom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podatak koji posebno zabrinjava je što je mesec bio 1,58 stepeni topliji nego u predindustrijskom periodu

  • 0
Toplotni talas Foto: Shutterstock

April 2024. godine bio je topliji od svih prethodnih aprila za koje postoje podaci, objavio je Servis za klimatske promene Kopernikus (C3S) pri Evropskoj uniji. Ono što je najgore je što je ovo već 11. mesec zaredom da padaju najveći temperaturni rekordi, saopštio je Kopernik.

- April je bio globalno topliji od bilo kog aprila za koji postoje podaci sa prosečnom temperaturom vazduha od 15,03 stepena, što je 0,67 stepeni iznad proseka za period od 1991. do 2020. i 0,14 stepeni više od prethodnog najtoplijeg aprila, koji je bio 2016 – navodi se u saopštenju i dodaje:

- Ovo je 11. mesec zaredom da imamo najtopliji mesec otkako postoje podaci. Iako neobičan, ovaj niz rekorda desio se i 2015. i 2016. godine.

Podatak koji posebno zabrinjava je što je mesec bio 1,58 stepeni topliji nego što je procena za prosečnu aprilsku temperaturu od 1850. do 1900, što je period reference za predindustrijske temperature.

- Prosečna globalna temperatura poslednjih 12. meseci (od maja 2023. do aprila 2024) je najviša otkako postoje podaci. Prosečna temperatura u Evropi u aprilu bila je 1,49 stepeni viša nego što je prosek od 1991. do 2020. Ovo je drugi najtopliji april u Evropi - naveli su iz Kopernikusa.

Temperature su bile iznad proseka u istočnim delovima Evrope, dok su u Skandinaviji bile ispod proseka.

- El Ninjo je bio na vrhuncu početkom godine i prosečne temperature mora u istočnim tropskim delovima Pacifika sada se vraćaju u normalu. Međutim, dok temperaturne varijacije povezane sa prirodnim ciklusima poput El Ninja dolaze i odlaze, dodatna energija zarobljena u okeanu i atmosferi povećava koncentraciju gasova sa efektom staklene bašte i dodatno diže globalnu temperaturu ka novim rekordima – rekao je Karlo Buontempo, direktor Kopernika, u saopštenju.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>